Lübnan Al-Akhbar gazetesinin bugün yayınladığı geniş rapora göre son iki hafta içerisinde, SDG Şam’a yöneldi ve Şam’la anlaşma yapmanın yollarını aramaya başladı.
Bu niyet, SDG yetkililerinin son iki gün içerisinde Türkiye’nin artan operasyon ihtimaline karşı Suriye ordusuyla ortak çalışmanın gerekliliği konusunda yaptıkları yoğun açıklamalarda açıkça görülüyordu. SDG yetkilileri son günlerde birden fazla defa Şam ile beraber çalışmaya hazır olduklarını duyurdu.
Al-Akhbar’a konuşan Kürt kaynaklara göre, SDG’nin bu açıklığı ‘’Türkiye’nin olası operasyonu ve tehdidine karşı, Kürt liderlerin sorularına yanıt vermeyen ABD’nin yaşattığı hayal kırıklığından’’ kaynaklandı.
Al-Akhbar gazetesine göre ABD, SDG yetkilililerinin operasyon ile ilgili sorularına şu yanıtı verdi: Türkiye’nin saldırı niyetiyle bahsettiği bölgeler (Tel Rıfat ve Menbic), Rusya’nın denetimi altında, biz o bölgelerde bir şey yapamayız. ABD ordusunun Suriye’deki görevi ise IŞİD’e karşı savaşmak.
Bunun yanında Amerikan yetkililer, SDG yetkililerini ‘’Türkiye’nin saldırı niyeti gerçek ve basında gördüklerimiz önümüzdeki günlerde fiile bir saldırıya dönüşebilir’’ şeklinde uyardı.
Bunun ardından SDG’ye bağlı “meclis liderleri ve askeri frakisyonlar” olağanüstü toplanarak bir dizi toplantı gerçekleştirdi ve basına yansıyan şekliyle şu sonuçlara vardı:
- Şam hükümeti ile koordinasyon
- Şam ve Moskova ile iletişim hatlarının acilen açılması
Şam ve Moskova’ya bağlı askeri güçler, son günlerde operayon ihitmalinin olduğu bölgelere yoğun takviyelerde bulundu. Al-Akhbar’a göre Rusya, temas noktalarına güç kaydırarak Türkiye’ye mesaj verdi. Suriye ordusu ise özellikle Tel Rıfat ve Halep’in ana su kaynağı olan Tişrin barajının bulunduğu Menbic’deki temas noktalarına askeri güç kaydırdı. Rusya ise temas noktalarında devriye uçuşlarını yoğunlaştırdı ve günlük hale getirdi.
Sahadaki askeri gelişmeler, Kürtlerin aslında Menbic ve Tel Rıfat’ı Suriye ordusuna teslim etmenin veya en azından bu iki bölgenin Şam’ın egemenliği altına girmesini sağlayacak bir formül bulmanın gerekliliğine ikna olduklarını gösteriyor.
Daha önce birçok defa benzer süreçlerin yaşandığı Suriye kuzeyinde Şam ile SDG arasındaki müzakereler bir sonuca vardırılamamış ve Şam’ın ‘’ABD’ye bağlı SDG’li yetkililer’’ olarak tanımladığı SDG’nin ön-şartları Şam tarafından reddedilmişti.
Şam ve SDG arasında bir anlaşma hedefiye Suriye’deki Rus kuvvetlerinin komutanı Alexander Chayko liderliğindeki üst düzey bir Rus askeri heyeti, dün Kamışlı Havalimanı’na gerelek, SDG’nin “Hayat Taşı” ismindeki genel komutanlık karargahına gitti. Alexander Chayko, Mazlum Abdi ve diğer yetkililerle bir araya geldi.
Al-Akhbar’a bilgi veren kaynaklara göre, Rus heyeti Kürt liderlere ‘’Türkiye’nin kuzey Suriye’de askeri operasyon başlatma tehdidi ciddi ve tehlikeli’’ bilgisini vererek, operasyon ihtimali altındaki bölgelerin tamamının Suriye ordusuna teslim etmelerini önerdi. Rus heyet ayrıca “Şam hükümeti ile SDG arasındaki ilişki için kapsamlı bir mekanizma bulma, iki taraf arasında diyaloğu etkinleştirme ve sahada fiili sonuçlar getirecek ortak bir eylem formülüne ulaşma ihtiyacının” gerekliliğinin altını çizdi. (Al-Akhbar)