ABD’li finans sitesi Zero Hedge tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’ye petrol ihracatının durdurulmasından bu yana 1,5 milyar dolardan fazla zarar etti.
Rapora göre Ankara’nın 25 Mart’ta Irak-Türkiye boru hattı üzerinden Irak’ın günlük 450.000 varillik ihracatını durdurmasının ardından Türkiye’deki Ceyhan limanına ihracat akışının yeniden başlayacağına dair çok az işaret var.
Zero Hedge, “Akışın kesilmesinin IKBY’ye 1,5 milyar dolardan fazlaya mal olduğu tahmin ediliyor. Üretime devam eden sahalar şu anda devre dışı ya da düşük üretimle çalışıyor,” dedi.
Yaklaşık on gün önce Irak Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı (SOMO), boru hatlarının sahibi olan TPAO’ya ihracat ve yükleme işlemlerinin yeniden başlatılacağını bildirmişti.
Irak federal hükümeti ve Kürdistan bölgesel yönetimi geçen ay Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracatına yeniden başlanması için bir anlaşma imzaladı fakat Türkiye, Irak’tan ihracata yeniden başlanmadan önce tahkimi müzakere etmek istediğini söyleyerek akışı durdurmaya devam etti.
İhracatın yeniden başlamasındaki gecikme, Fransız TotalEnergies’in uzun süredir ertelenen 27 milyar dolar değerindeki bir enerji projesini başlatmak üzere Bağdat hükümetiyle nihayet anlaşmaya vardığı bir döneme denk geldi. İki taraf ilk olarak 2021 yılında, Total’in 25 yıllık bir süre zarfında Irak’ın güneyinde dört petrol, gaz ve yenilenebilir enerji projesi inşa etmesini ve ilk yatırımların 10 milyar dolar olmasını öngören anlaşmayı kabul etmişti. Fakat dev proje, Iraklı siyasetçiler arasında anlaşmanın şartları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ve çekişmeler nedeniyle ertelendi.