Suriye’nin kuzeyindeki Kürt liderliğindeki ‘özerk yönetim’ Pazar günü yaptığı açıklamada, binlerce şüpheli yabancı IŞİD militanının yıllarca yargılama sürecini başlatacağını söyledi.
Batılı diplomatlar Kürt liderliğinin kararını sürpriz olarak nitelendiriyor fakat Kuzey Suriye’deki yönetim bu hamleye gerekçe olarak uluslararası toplumun kendi vatandaşlarını geri almayı ve kendi ülkelerinde yargılamayı reddetmesini gösteriyor.
Kuzey Suriye’de yaklaşık 10.000 IŞİD militanı ve 60.000 kişilik aileleri kamplarda ve cezaevlerinde tutuluyor. Kürt yönetimi yaptığı açıklamada, tutukluları kendi ‘açık, özgür ve şeffaf yargılamalarına’ tabi tutacaklarını söyledi.
Açıklamada, “Bağuz savaşını takip eden ilk günlerden bu yana Özerk Yönetim, esir alınan IŞİD militanları için bir çözüm bulunması konusunda uluslararası topluma görevlerini yerine getirme çağrısında bulundu. Bu militanların mahkeme önüne çıkarılmaması uluslararası kanun ve sözleşmelere aykırıdır,” denildi. Yönetim daha önce uluslararası bir mahkeme kurulması için girişimlerde bulunduklarını da söyledi.
Üst düzey yetkili Bedran Çiya Kurd, hak örgütlerinin ve Kürtlerin öncülüğündeki güçlerin IŞİD’i Suriye’nin kuzeyindeki topraklardan çıkarmasına yardımcı olan ABD öncülüğündeki koalisyonun duruşmalara davet edileceğini söyledi.
Reuters’a konuşan batılı bir diplomat, “Kimse bunu yapacaklarını düşünmüyordu. Çok sayıda insanı alıkoymalarını çok ciddiye alıyoruz ama bu onları yargılamaktan ayrı bir konu. Onları yargılamak bambaşka bir şey,” dedi.