İddiaya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) güdümündeki Suriye Milli Ordusu bileşeni ‘Sultan Murad Tümeni’nin bayrağı altında, Suriye’nin kuzeybatısındaki bölgelerden ÖSO’cular toplanıyor, ardından Türkiye topraklarına ve oradan da Batı Afrika’ya geçiyorlar.
Suriyeli ‘muhaliflere’ yakın Enab Baladi tarafından yapılan habere göre bu yolculuğun bazı detayları belirsiz, zira savaşçıların cep telefonu taşıması yasak ve telefonlarına, militanların nakil için toplandığı Halep kırsalındaki Havar Kilis sınır köyünde el konuyor.
Enab Baladi’ye konuşan savaşçı ailelerine göre, yaklaşık yedi ay önce Gaziantep’te ikamet eden Fehim İsa liderliğindeki Sultan Murad Tümeni, 1.000 ila 1.500 dolar arasında değişen meblağlar karşılığında Suriye’nin kuzeyinden Türkiye üzerinden Afrika’daki ülkelere savaşçı göndermek için çalışmaya başladı.
Süreç sadece tümen saflarındaki savaşçılarla sınırlı değil, sivillerden diğer gruplardaki savaşçılara kadar katılmak isteyen herkese açık. Fakat askere almanın tüm detayları Sultan Murad Tümeni tarafından denetlenmiyor.
Afrika’ya gönderilmek üzere askere alınan bir milis, Halep kırsalındaki Havar Kilis’e ulaşmadan ve irtibatı kaybetmeden önce Enab Baladi’ye, katılmak isteyenlerden kimlik veya herhangi bir kişisel kanıt (Halep kırsalındaki yerel meclislerden alınan kişisel kimlik) veya örneğin aile kayıt kaydının olması gerektiğini ve bu kanıtın telefonla birlikte tümenin kendisine sunulduğunu söyledi.
Savaşçıya göre, tümen her ay için 1.500 Amerikan doları karşılığında giyim ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacağından, elemanın iç çamaşırı dışında herhangi bir şey getirmesi gerekmiyor.
Afrika’ya gitmek isteyen unsurların Afrin/Halep kırsalında örneğin Deyr Ballut’ta ya da İdlib’de belirli bir noktada toplandıkları, daha sonra Sultan Murad Tümeni’ne ait araçların gelip onları tümenin merkezine ya da ona ait bir askeri noktaya taşıdığı belirtiliyor.
Toplanan militanların hangi görevle Afrika’ya gönderildiği belirsiz. Bir hikayeye göre, ÖSO’cular, Afrika’daki Türk üslerini korumak ya da bu ülkelerle altın madenciliği için sözleşme imzalayan Türk keşif ekiplerini korumak için devşiriliyor. Diğer senaryoya göre ise bu militanlar savaşmaya gidiyor.
Enab Baladi’ye konuşan bir militan, gitme motivasyonunun ailesini geçindirmek için para olduğunu çünkü altı yıldır Hama kırsalından İdlib’e göç etmek zorunda kaldığını ve Suriye’nin kuzeyinde asgari yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak iş imkânları olmadığını söyledi.
Sultan Murad Tümeni’nden bir kaynak Enab Baladi’ye Suriye’nin kuzeyindeki askere alma sürecinin tümen komutanı Fehim İsa tarafından yönetildiğini söyledi.
Kaynak, katılımın yalnızca Sultan Murad Tümeni aracılığıyla gerçekleştiğini, unsurlar diğer gruplar içinde olsa bile evraklarını tümene sunmaları gerektiğini ve tüm bir grup katılmak istese bile Sultan Murad Tümeni adı altında bağlanması gerektiğini açıkladı.
Kaynak, tümenin unsurlarla altı ay, bir yıl ve bir buçuk yıllık süreler için sözleşme imzaladığını ve varış noktasının Nijer olduğunu, savaşçılar için başka varış noktalarının varlığını doğrulamadığını ve birincil amacın oradaki Türk üslerini korumak olduğunu belirtti.
Kaynak daha fazla bilgi vermeyi reddetti ancak askere alımların daha fazla sayıda kişiyi kapsayacak şekilde genişleyeceğini ve varış noktasının beş komşu Afrika ülkesi olacağını ileri sürdü.