ABD Genelkurmay Başkanı, İsrail’i “Hamas’a karşı zemin kaybettiği” için eleştirdi

ABD Genelkurmay Başkanı C.Q. Brown, pazartesi günü İsrail’in savaş stratejisini nadir görülen bir şekilde eleştirerek, İsrail birliklerinin Gazze’nin kuzeyinde Hamas’tan aldıkları toprakları ellerinde tutamamalarının uzun vadeli etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Brown, Ortadoğu’da geçirdiği yıllara atıfta bulunarak, “Sadece içeri girip karşınızdaki düşmanı temizlemeniz yetmez, içeri girip bölgeyi elinizde tutmanız ve sonra da istikrarı sağlamanız gerekir,” dedi.

İşgal güçlerini nadiren eleştiren Brown, İsrail’in Hamas savaşçılarını bir bölgeden çıkarıp sonra geri çekilme taktiğinin kalıcı istikrarı sağlamayı zorlaştırdığını vurguladı. Bunun yerine, Hamas’ın geri dönmesi için zemin hazırladıklarını ve Gazze’deki nüfusa yardım etmeye yönelik insani çabaları baltaladıklarını öne sürdü.

İsrail ordusu, haftalar süren zorlu çatışmaların ardından, Gazze’nin kuzeyindeki savaşı kazandığını açıklamış ve bir avuç asker dışında tüm askerlerini geri çekmişti.

Hamas savaşçıları o zamandan bu yana Gazze’nin kuzeyindeki bölgelere geri dönerek İsrail’i daha önce kazandığı toprakları geri almaya zorluyor. Yenilenen çatışmalar Gazze’deki savaşın ne kadar süreceği ve İsrail hükümetinin Hamas’ı yok etme hedefinin ulaşılabilir olup olmadığı sorularını gündeme getirdi.

Brown, ABD’nin Irak ve Afganistan’da aldığı derslerden yola çıkarak pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in “temizlediği bölgeleri elinde tutamadığını ve bunun da siz orada değilseniz düşmanınızın o bölgelere yeniden yerleşmesine olanak sağladığını” söyledi. Aynı bölgelere birden fazla kez geri dönmek zorunda kalmak, Brown’a göre, “Hamas’ı askeri olarak yok etme ve yenilgiye uğratma hedeflerine ulaşma konusunda [İsrail için] işi daha da zorlaştırıyor.”