Pentagon: Gazze’deki iskeleye henüz yardım indirilmedi

Pentagon 21 Mayıs’ta yaptığı açıklamada insani yardımların hiçbirinin Washington’un Gazze kıyısındaki yüzer iskelesinden indirilmediğini, ABD’nin kuşatma altındaki bölgeye güvenli rotalar belirlemek için BM ve İsrail ile birlikte çalıştığını söyledi. 

Pentagon sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder salı günü yaptığı açıklamada, ABD, İsrail ve BM’nin geçen haftadan bu yana Gazze iskelesine taşınan 500 tondan fazla yardımın teslimi için “alternatif rotalar” belirlemek üzere çalıştıklarını söyledi. 

Ryder’a göre bu açıklama, açlık çeken Filistinlilerin hafta sonu iskeleden yardım taşıyan bir dizi kamyonu durdurmaya çalışmasının ardından geldi. 

Ryder kuşatma altındaki Gazzelilere herhangi bir yardım ulaştırılıp ulaştırılmadığına ilişkin bir soruya cevaben, “Bugün itibariyle böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Önümüzdeki günlerde yardımın dağıtılacağını tahmin ediyoruz, tabii ki koşullar elverdiği ölçüde,” cevabını verdi. 

Ryder, yardım kamyonlarının önünü kesmeye çalışan Filistinlilere atıfta bulunarak, “Çaresizliği tamamen anlıyorum, bu yardımın en çok ihtiyacı olan insanlara ulaşması çok önemli, odak noktamız bu olmaya devam edecek… Bunun neden işe yaramadığına ya da bunun neden işe yaramadığına odaklanılmasını anlıyorum, ancak odaklandığımız şey Filistin halkının yardım almasını sağlamak için nasıl çalışabileceğimizdir,” dedi.

Sözcü, yardımın önümüzdeki günlerde dağıtılacağını tahmin ettiklerini söyledi. 

İsmi açıklanmayan bir ABD’li yetkili CNN’e yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığı ve BM’nin Gazze’deki [iskelenin] hazırlama alanında herhangi bir zamanda ne kadar yardım bulundurulabileceğini belirlemek için hâlâ çalıştığını” söyledi.