Hamas, “İsrail’e zaman kazandıracak” görüşmelere hayır dedi

Hamas Siyasi Büro Üyesi Basem Naim, 27 Mayıs’ta Sputnik’e yaptığı açıklamada, Gazze’de son birkaç gün içinde yüzlerce sivilin katledilmesinin ardından “İsrail ile yeni bir müzakere turuna girmeyeceklerini” söyledi.

Rus haber kuruluşuna konuşan Naim, “Netanyahu hükümetine Gazze Şeridindeki planlarını uygulamak için daha fazla zaman kazandırmak amacıyla müzakerelerin her seferinde kullanılmasını hareketimiz kabul etmeyecektir,” dedi.

Pazartesi günü erken saatlerde Beyrut’ta bir basın toplantısı düzenleyen Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Usame Hamdan da, Gazze’de tutulan esirlerden hiçbirini “arabuluculara sundukları koşullar dışında” teslim etmeyeceklerini söyledi ve grubun kalıcı ateşkes de dahil olmak üzere bir anlaşmaya varmak için öne sürdüğü koşulların değişmediğini sözlerine ekledi.

Hamdan, işgal yönetiminin “Paris görüşmelerinde ve Savaş Kabinesi’nde onaylanan” yeni bir ateşkes önerisini Katarlı ve Mısırlı arabuluculara ilettiğine dair İbrani basınında çıkan haberlerden önce bu açıklamayı yaptı.

Epoch’un salı günkü haberine göre, İsrail’in önerisi büyük ölçüde esneklik içeriyor fakat İsrail hükümetindeki iki taraf arasındaki ana anlaşmazlık konusu olan Hamas’ın talep ettiği gibi savaşı sona erdirecek bir anlaşma içermiyor.

İsrail’in savaş kabinesi içindeki bölünmeler artıyor ve Netanyahu’nun muhalefet lideri Benny Gantz’ın bu ayın başlarında verdiği ültimatoma yanıt olarak savaş kabinesini “feshetmeye” hazır olduğu bildiriliyor.

Haberde, “Siyasi ve askeri karar alma yetkisi, Başbakan Netanyahu’nun çoğunluğa sahip olduğu genişletilmiş kabineye devredilecek,” deniliyor.

Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki gerginlik de had safhaya ulaşmış durumda. İsrailli kaynaklar, savaş şefinin Netanyahu’nun savaş sonrası Gazze planlarını alenen eleştirmesinden bu yana ikilinin birbiriyle konuşmadığını söylüyor.