Intel İsrail’deki milyarlarca dolarlık çip fabrikası inşaatını durdurdu

Calcalist’in haberine göre, ABD merkezli çip devi Intel, İsrail’deki 25 milyar dolarlık bir çip üretim projesini durduruyor.

İsrail haber ajansı, Intel’in milyarlarca dolarlık fabrikanın inşasını durdurma kararının, “Intel’in tedarikçilerinin son günlerde şirketin yeni fabrikasının kurulması için gerekli ekipman ve malzemelerin tedarikine ilişkin sözleşmelerin iptal edildiğine dair bildirim almalarının” ardından alındığını yazıyor.

Geçen yılın aralık ayında duyurulan fabrikanın Tel Aviv’e 60 kilometre uzaklıktaki Kiryat Gat’ta inşa edilmesi bekleniyordu.

Calcalist haberinde Intel’in yanıt olarak İsrail’in teknoloji şirketinin “kilit küresel üretim ve [araştırma ve geliştirme] tesislerinden biri olmaya devam ettiğini ve bölgeye olan bağlılığımızı sürdürdüğünü” söylediği belirtiliyor.

Intel’in yanıtında, “Daha önce de belirtildiği gibi, Intel’in dünya genelindeki tesislerinde üretimin kapsamı ve genişleme hızı bir dizi değişen faktöre bağlıdır. Bu büyüklükteki bir projeyi yönetmek, özellikle de bizim sektörümüzde, genellikle program ayarlamalarını içerir. Kararlarımız iş koşullarına, piyasa dinamiklerine ve sorumlu sermaye yönetimine dayanmaktadır,” denildi.

Geçen yılın ekim ayında savaşın başlamasından bu yana İsrail, Filistin direnişinin ekonomik sonuçlarına maruz kaldı. İsrail’deki risk sermayesi yatırımları 2021 yılında 29 milyar dolarla zirveye ulaştı, fakat 2024 itibariyle yabancı yatırım yaklaşık 5 milyar dolara düştü.

İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron Mayıs ayında yaptığı açıklamada İsrail’in mevcut savaşının 2025 bütçesine 70 milyar dolara mal olduğunu söylemişti.

Yarın, “Ekonominin güvenliğe, güvenliğin de ekonomiye ihtiyacı olduğu için daha fazla harcamaya ihtiyaç duyulacağına şüphe yok. Fakat şunu vurgulamak önemlidir: güvenlik harcamaları konusunda açık çek veremezsiniz, bunlar arasında doğru dengeyi bulmalısınız,” demişti.