Hamas, ABD’den gelen “Gazze ateşkes anlaşmasını geciktirdiği” iddiasını yalanladı

Hamas’ın siyasi bürosundan üst düzey bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın bir gün önce yaptığı ve hareketi “çok sayıda değişiklik talep ederek” ateşkes anlaşmasını geciktirmekle suçladığı iddiaları yalanladı.

İsmi açıklanmayan Hamas lideri Reuters’e verdiği demeçte, “Hamas liderliğine göre itirazı gerektirecek önemli bir değişiklik yok,” dedi. Hamas’ın teklife verdiği yanıtta, İsrailli esirlerle takas edilecek Filistinli mahkumların isimleri üzerinde İsrail’e veto yetkisi veren bir maddeye karşı çıktığını da sözlerine ekledi.

İngiliz haber kaynağı Hamas yetkilisinden aktarımla, “İsrail’in hazırladığı belgede uzun süreli hapis cezasına çarptırılmış 100 mahkum kapsam dışı bırakılmış ve salıvermeler sadece 15 yıldan az cezası kalan mahkumlarla sınırlandırılmıştı,” diye yazdı.

İsrail’in Kanal 13 televizyonunun çarşamba günkü haberine göre Filistin direnişinin diğer talepleri arasında yeniden inşa sürecinin ateşkesin üçüncü aşaması yerine ilk aşamasına aktarılması ve ateşkese ikinci aşama yerine ilk aşamada tamamen uyulması yer alıyor.

Hamas ayrıca İsrail’in 18 yıldır Gazze’ye uyguladığı ablukanın kaldırılmasını, sınır kapılarının açılmasını, insanların serbest dolaşımına izin verilmesini ve malların herhangi bir kısıtlama olmaksızın yıkıma uğrayan bölgeye taşınmasını talep ediyor.

Üst düzey bir İsrailli yetkili çarşamba günü Hamas’ın değişikliklerine yanıt vererek, “Bunlar en katı talepler ve Amerikan baskılarının başarılı olmadığı açık ve bu koşullar altında müzakerelere başlamak zor,” dedi.

Böyle devam ettikçe “daha fazla insan acı çekeceğini” savunan Blinken, “Pazarlığın sona ermesinin ve ateşkesin başlamasının zamanı geldi; bu kadar basit. İsrail öneriyi olduğu gibi kabul etti, Hamas ise kabul etmedi,” demişti.