Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerle yapılan ve 13 Haziran’da yayınlanan yeni bir kamuoyu araştırması, 7 Ekim’de başlayan Hamas liderliğindeki Aksa Tufanı Operasyonu’nun önemli bir çoğunluk tarafından desteklenmeye devam ettiğini gösteriyor.
Filistin Politika ve Anket Araştırmaları Merkezi (PCPSR) tarafından 26 Mayıs ve 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen anketin örneklemini 760’ı Batı Şeria’da, 750’si Gazze Şeridi’nde yüz yüze görüşülen 1.570 yetişkin oluşturdu.
Katılımcılara 7 Ekim operasyonunu doğru mu yanlış mı buldukları sorulduğunda, katılımcıların yüzde 67’si operasyonu desteklerken, yüzde 26’sı karşı çıktı.
PCPSR raporuna göre, katılımcıların yüzde 80’inden fazlası Aksa Tufanı Operasyonu’nun “Filistin meselesini ilgi odağı haline getirdiğini ve bölgesel ve uluslararası düzeyde yıllardır süren ihmali ortadan kaldırdığını” söyledi.
Filistinlilerin yüzde 67’si de bu savaşın sonunda Filistin direnişinin galip geleceği görüşünde birleşirken, sadece yüzde 11’i İsrail’in kazanacağını, yüzde 18’i ise ikisini de seçmeyeceğini söyledi.
7 Ekim operasyonuna destek ve direnişin olası zaferine dair beklentiler Batı Şeria’da, Filistinlilerin yüzde 50’sinin nihai galip olarak ya İsrail’i ya da “hiçbiri” seçeneğibi seçtiği yıkıma uğramış Gazze Şeridinden daha yüksek.
Bununla birlikte, Filistinlilerin çoğu soykırım savaşı sona erdiğinde Gazze Şeridini Hamas’ın yönetmesi gerektiği konusunda hemfikir; mevcut Filistin Yönetimi’ne ya da “reforme edilmiş” bir versiyonuna her taraftan muhalefet geliyor.
Arap ve bölgesel aktörlerden duyulan memnuniyet sorulduğunda, en yüksek memnuniyet oranı (yüzde 71) Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Akdeniz’de İsrail’in ticari çıkarlarına karşı aylardır deniz harekâtı yürüten Yemen’e ait.
Yemen’i yüzde 61’lik memnuniyet oranıyla birkaç aydır ateşkes görüşmelerine aracılık eden Katar takip ediyor. Lübnan direniş hareketi Hizbullah ve İran ise yüzde 59 memnuniyet oranıyla üçüncü sırada yer aldı.
Batının uzun süredir askıda olan “iki devletli çözüm” planlarına ilişkin olarak Filistinlilerin sadece yüzde 32’si bu fikre destek verirken, yüzde 65’i karşı çıkıyor.
Ayrıca, Filistinlilerin büyük bir çoğunluğu İsrail ile “çıkmazı aşmanın” en iyi yolunun “Filistin Yönetimi’ni feshetmek” (yüzde 62) ve “silahlı intifadaya başvurmak” (yüzde 63) olduğunu söylüyor.