Türk ve Suriyeli yetkililer Bağdat’ta bir araya gelecek

Türk ve Suriyeli yetkililerin, ülkeleri arasındaki olası yakınlaşma ve 12 yıldan uzun bir süre önce kesilen diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması için Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya gelmesi bekleniyor.

Suriye’nin El Vatan gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberinde, yapılacak görüşmenin siyasi mutabakatla sonuçlanacak uzun bir müzakere sürecinin ilk adımı olacağını bildirdi.

Kaynaklar, Ankara’nın Moskova ve Bağdat’a, Türk diplomatların Suriye tarafıyla müzakere masasına üçüncü bir taraf ya da basın mensupları olmadan oturması için zemin hazırlama çağrısında bulunduğunu da sözlerine ekledi.

El Vatan, Türkiye-Suriye yakınlaşması ve diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik taklidin başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Arap devletlerinin yanı sıra Rusya, Çin ve İran’dan da geniş destek gördüğünü kaydetti.

Suriye, topraklarındaki Türk varlığını yasadışı olarak görüyor ve işgalci güçlere karşı egemenliğini savunma hakkını saklı tuttuğunu söylüyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Türkiye ile yakınlaşmayı Ankara’nın Arap ülkesinin kuzey bölgelerindeki işgalini sona erdirmesine ve Şam hükümetine karşı savaşan gruplara verdiği desteği kesmesi koşullarına bağlıyor.