Britanya’da yeni İşçi Partisi kabinesinin yarısını İsrail lobisi fonluyor

Declassified, İsrail yanlısı lobicilerin Birleşik Krallık’ta iktidara gelen İşçi Partisi’nin 25 kabine üyesinden 13’üne parlamentoya ilk seçildikleri günden bu yana bağışta bulunduğunu ortaya çıkardı.

Bağış alanlar listesinde Başbakan Keir Starmer, yardımcısı Angela Rayner, Maliye Bakanı Rachel Reeves, Dışişleri Bakanı David Lammy ve İçişleri Bakanı Yvette Cooper yer alıyor.

Birleşik Krallık Ticaret Bakanı olarak İsrail’e silah ihracatını denetleyecek olan Jonathan Reynolds, İşçi Partisi’nin seçim kampanyasının beyni Pat McFadden ile birlikte sorumlulukları artık ulusal güvenliği de içeren İsrail “foncuları” arasında yer alıyor.

Bağışların bir kısmı, milletvekillerini bölgeye “bilgi toplama” misyonlarına götüren bir lobi grubu olan Labour Friends of Israel (İsrail’in İşçi Partili Dostları – LFI) tarafından sağlandı.

Reeves, McFadden, Reynolds ve teknoloji sekreteri Peter Kyle kısa bir süre önce LFI’nin başkan yardımcıları olarak listelendi.

Diğer önemli bağışçılar arasında İsrail yanlısı işadamları Gary Lubner, Trevor Chinn ve Stuart Roden yer alıyor. Bağışların toplam değeri 600.000 sterlinin üzerinde.

LFI fon sağlayıcılarını açıklamıyor fakat 2017 yılında Al Jazeera’nin gizli bir belgeselinde Londra’daki İsrail Büyükelçiliği ile yakın ilişkileri olduğu ortaya çıkmıştı. Örgütün parlamento sorumlusu Michael Rubin, LFI ve İsrail Büyükelçiliğinin “birlikte çok yakın çalıştıklarını, ancak bunun çoğunun perde arkasında kaldığını” söylerken gizlice filme alınmıştı.

Eski bir İşçi Partisi milletvekili ve LFI başkanı olan Joan Ryan da bir İsrail elçiliği yetkilisi ile olası bir 1 milyon sterlinlik ödemeyi görüşürken filme alınmıştı.

Başbakan Keir Starmer’ın kabinesinin yedi üyesi İsrail’i ziyaret etmek için LFI’dan fon almayı kabul etti; bunlar arasında Reeves, Lammy ve Sağlık Bakanı Wes Streeting de bulunuyor. Starmer LFI’dan fon almamış olsa da, kuruluşun bir dizi etkinliğine konuşmacı olarak katıldı.

Ekim 2023’te Starmer, LFI’ın “ben ve ekibim için paha biçilmez bir enerji ve fikir kaynağı” olduğunu söylemişti.

Middle East Eye’a göre sağlık şefi Wes Streeting, Westminster’da LFI ile düzenli olarak görüşüyor. Ayrıca İsrail lobi örgütleri de Starmer’ın kabine ekibindeki danışmanlara fon sağladı.

LFI’ın yanı sıra İsrail ile Avrupa arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan bir lobi grubu olan Avrupa Liderlik Ağı (ELNET) da, Streeting ve Bridget Phillipson’ın parlamento çalışanlarının İsrail’i ziyaret etmeleri için ödeme yaptı.

ELNET’in fon sağlayıcıları arasında Donald Trump’ın destekçisi ve Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin (AIPAC) önemli bağışçılarından Amerikalı milyarder Bernie Marcus da yer alıyor.