Irak Milli Güvenlik Konseyi’nden TSK’ya operasyon uyarısı

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi çarşamba günü toplanarak Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki yeni askeri faaliyetlerini görüştü. Ankara’nın “saldırılarını” reddeden Konsey, kuzey komşusunu egemenliğine saygı göstermeye çağırdı. 

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani’nin askeri sözcüsü Yahya Rasul tarafından yapılan açıklamaya göre, aynı zamanda silahlı kuvvetlerin başkomutanı Sudani’nin başkanlık ettiği Milli Güvenlik Konseyi toplantısında, “Türk güçlerinin ortak sınır bölgelerindeki müdahaleleri ve ihlalleri konusu ele alındı ve Türk askeri saldırılarının ve Irak topraklarına yönelik ihlallerin reddedildiği teyit edildi.” 

Açıklamada, “Konsey, Türkiye’nin iyi komşuluk ilkelerine bağlı kalması ve güvenlikle ilgili her konuda Irak hükümetiyle diplomatik ilişki kurması gerektiğini vurguladı,” denildi.

Sudani, “genel durumu değerlendirmek ve Irak’ın egemenliğini ilgilendiren bu konuda ortak bir tutum geliştirmek” üzere ulusal güvenlik danışmanı başkanlığında üst düzey bir heyeti Kürdistan Bölgesine gönderme kararı aldı.

Türkiye, haziran ortasından bu yana Kürdistan Bölgesi’nin Duhok vilayetine çok sayıda asker konuşlandırdı.