Axios: Netanyahu, perde arkasında Trump’ın geri dönmesi için çabalıyor

Axios’ta Barak Ravid imzasıyla yayınlanan habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun eski ABD Başkanı Donald Trump ile ilişkilerini düzeltmek için yıllardır sürdürdüğü çabalar, Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından bazı ilerlemeler kaydetmiş olabilir.

Habere göre Netanyahu’nun müttefikleri, başbakanın 2020 seçimlerindeki zaferi için Joe Biden’ı tebrik etmesinin ardından bozulan ilişkileri onarmaya çalışmak için son üç yılda Trump ile en az dört kez bir araya geldi.

Netanyahu’nun bir yardımcısına göre, İsrailli liderin kitabının bir kopyasını Florida’daki Mar-a-Lago’ya götürüp Trump’ı öven bölümler okuyacak kadar ileri gidildi. Axios’a konuşan yardımcı, “Fakat ne zaman bu konuyu geride bıraktığımızı düşünsek, işe yaramadığını ve Trump’ın hala kızgın olduğunu fark ettik,” dedi.

Netanyahu’nun yardımcıları Trump’ın kasım ayında kazanması halinde ilişkilerin ilk dönemindeki kadar yakın olmayacağından endişe ediyor. Fakat Netanyahu’nun Trump’a cumartesi günkü suikasti kınayan bir video göndermesinin ardından eski başkanın bunu Truth Social’da yayınlaması Netanyahu’yu cesaretlendirdi.

Barak Ravid, 2021 yılında yayımlanan Trump’s Peace [Trump’ın Barışı] adlı kitabı için yaptığı röportajda Trump’ın, İsrail ve Netanyahu için “kişisel olarak yaptığı onca şeye rağmen” seçimlerin çalındığı iddialarını desteklemek yerine Biden’ın kazanmasını kabul ettiği için Netanyahu’yu vefasızlıkla suçladığını hatırlattı.

Trump, “O zamandan beri onunla konuşmadım. S**tir et onu,” demişti.

Trump’n eski bir danışmanı Axios’a yaptığı açıklamada eski başkanın seçimden sonra Netanyahu konusunda hayal kırıklığına uğradığını ve 7 Ekim’e yol açan başarısızlıklar konusunda da endişeleri olduğunu söyledi.

Yine de danışman, ocak ayında her ikisi de göreve gelirse Trump’ın Netanyahu ile çalışabileceğini söyledi. Suikast girişiminden önce Trump yönetiminden bir başka eski yetkili Axios’a Netanyahu’nun 2017’de olduğu gibi Trump’ın ikinci döneminin başlarında Beyaz Saray’ı ziyaret etmek için bir davet beklememesi gerektiğini söyledi.

Netanyahu, Trump’a yönelik suikast girişimini kınayan bir açıklama yayınlayan ilk dünya liderlerinden biri oldu ve bunu dayanışma ifade eden en az üç ek açıklama ve sosyal medya paylaşımıyla takip etti. 

Netanyahu video mesajında, “Tüm İsrailliler gibi eşim Sara ve ben de Başkan Donald Trump’ın hayatına yönelik korkunç suikast girişimi karşısında şok olduk,” dedi.

Bunun sadece Trump’a yönelik bir saldırı olmadığını, “Amerika’ya ve demokrasiye yönelik bir saldırı” olduğunu vurgulayan Netanyahu, Trump’a İsrail adına “gücünün devamını” diledi.

Netanyahu’nun ekibi videoyu internette yayınladı ve doğrudan Trump’ın ekibine de gönderdi.