Biden, Netanyahu’dan “ateşkesi kabul etmesini” istedi; İsrail’e yeni Amerikan askerleri konuşlandıracaklarını söyledi

Bloomberg’de yer alan habere göre ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Hamas’la ateşkesi kabul etmesini söyledi.

Biden, İran ve Hizbullah’tan gelen yeni tehditlere karşı İsrail’i destekleme sözü verirken, neredeyse 10 aydır süren savaşın bölgesel etkilerinin kötüleşmesiyle Netanyahu ile “çok doğrudan” bir görüşme yaptığını söyledi.

Biden gazetecilere verdiği demeçte, “Ateşkes için temelimiz var. O bu konuda harekete geçmeli ve onlar da şimdi harekete geçmeli,” dedi ve

Hamas’ın siyasi büro lideri ve grubun kilit müzakerecisi İsmail Heniye’nin bu hafta İran’da öldürülmesinin “yardımcı olmadığını” söyledi.

Biden’a Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde Demokrat Parti’nin kasım ayındaki başkanlık seçimleri için muhtemel adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de eşlik etti.

Başkan İsrail’e “yeni savunma amaçlı ABD askeri konuşlandırmaları” sözü verirken Beyaz Saray’ın açıklamasında bu konuda ayrıntıya girilmedi. Başkan ayrıca “bölgedeki daha geniş çaplı gerilimleri azaltmaya yönelik devam eden çabaların önemini” vurguladı.

Netanyahu perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada İsrail’in “her türlü senaryoya karşı çok yüksek bir hazırlık seviyesinde” olduğunu söyledi. Siyonist lider, “Bize karşı hangi kesimden gelirse gelsin herhangi bir saldırganlık eyleminin bedelini çok ağır ödeteceğiz,” dedi.