Smotrich: Gazzelileri açlıktan öldürmek ahlaka uygun ama dünya bize izin vermez

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze’de tutulan İsrailli rehineler serbest bırakılana kadar iki milyon Gazzeliyi açlıktan öldürmenin “doğru ve ahlaki” olabileceğini fakat “dünyanın buna izin vermeyeceğini” söyledi.

Katif Yıllık Konferansı’nda İsrail’in insani yardımların Gazze’ye girmesine izin verme kararı hakkında konuşan aşırı sağcı milletvekili, Hamas ile yapılacak bir anlaşmanın İsrail’i tehlikeye atacağını ve çok az sayıda rehinenin geri döneceğini ileri sürdü.

Smotrich, “Sorumluluğumuz var, rehineleri geri getirmek istiyoruz, fakat bir anlaşma sadece birkaç tutsağı geri getirecek ve çoğunun kaderini Gazze’de esaret altında kalmaya mahkum edecektir,” dedi.

“Benim yolumda hepsini geri getirme şansı var,” diyen Smotrich, şu anda masada olan anlaşmanın İsrail’in güvenliğini tehlikeye attığını, “savaşın kazanımlarını lekelediğini” ve Hamas’ın hızla toparlanmasına olanak sağladığını savundu.

Smotrich daha sonra hükümeti bir rehine anlaşmasına varmaya çağıran İsrailli protestoculara saldırarak onları “aylardır İsrail’in pozisyonunu zayıflatan ve ‘şimdi’ ve ‘ne pahasına olursa olsun’ anlaşma diyerek pervasız gösterilerle hükümete, liderine ve orduya saldıran sorumsuz insanlar” olarak nitelendirdi.

Geçen kasım ayında yapılan rehine anlaşmasına da değinen Smotrich, bunun iyi bir anlaşma olmadığını fakat “o zamanki koşullar altında makul” olduğu için desteklediğini söyledi. O dönemde İsrail’in “birlik içinde, kararlı ve agresif olduğunu ve IDF’nin [İsrail Savunma Kuvvetleri] güçlü bir şekilde hareket ettiğini” söyledi.