Hamas 25 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, heyetinin arabulucularla görüştükten ve Mısırlı ve Katarlı yetkililerden müzakereler hakkında bilgi aldıktan sonra o gün Kahire’den ayrıldığını söyledi .
Hamas sözcüsü İzzet el-Rişk, “Hamas heyeti, Biden’ın konuşmasında ve Güvenlik Konseyi kararında belirtilenler temelinde, işgalin 2 Temmuz’da üzerinde anlaşmaya varılanlara bağlı kalmasını talep etti. Hamas, halkımızın yüce çıkarlarını gerçekleştirecek ve onlara yönelik saldırganlığı durduracak şekilde, üzerinde mutabık kalınan hususları uygulamaya hazır olduğunu teyit etmektedir,” dedi.
El-Rişk, Hamas heyetinin, hareketin herhangi bir anlaşmanın kalıcı bir ateşkesi, Gazze Şeridinden tamamen çekilmeyi, bölge sakinlerinin kendi bölgelerine dönme özgürlüğünü, yardım ve yeniden inşayı ve ciddi bir takas anlaşmasını içermesi gerektiği yönündeki tutumunu vurguladığını aktardı.
Pazar günü Reuters’e konuşan iki Mısırlı güvenlik kaynağı Kahire’de yapılan son görüşmelerde herhangi bir anlaşmaya varılamadığını, Hamas’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından sürekli olarak engellenen görüşmelerde ciddiyet eksikliği gördüğü için görüşmelerden çekilmeyi tercih ettiğinisöyledi .
Öte yandan üst düzey bir ABD’li yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada görüşmelerin “yapıcı” olduğunu söyledi. Yetkili, “Süreç önümüzdeki günlerde çalışma grupları aracılığıyla kalan konuları ve ayrıntıları ele almaya devam edecek,” dedi.
Filistin direnişinden bir kaynak Al Mayadeen’e yaptığı açıklamada görüşmelerin “net bir ilerleme sağlamadığını” söyledi.
Euro-Med Human Rights Monitor’den Muhammed Şuheda ise, “ABD ve İsrail son iki haftadır kendi aralarında pazarlık yapıyor” dedi.