Milyarlarca dolarlık petrol gelirini kontrol eden Libya Merkez Bankası Başkanı Sadık el-Kabir, kendisinin ve diğer üst düzey banka çalışanlarının silahlı milislerin olası saldırılarından “hayatlarını korumak” için ülkeden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Libya Merkez Bankası ve el-Kabir, bu hafta bölünmüş ülkenin petrol üretiminin çoğunu durduran son siyasi krizin odak noktası oldu. Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011’deki NATO destekli ayaklanmadan bu yana ülkenin doğu ve batısında kaosa sürüklenen iki rakip yönetimden birinin lideri olan Trablus merkezli Başbakan Abdülhamid Dibeybe, Kabir’in görevden alınması için bastırıyordu.
Kabir’in başbakanı aşırı harcama yapmakla ve konuşmalarında ekonomiye dair yanıltıcı bir şekilde “pembe” bir tablo çizmekle suçlamasıyla iki adam arasındaki gerilim tırmandı.
Bu hafta Trablus hükümetinden bir komitenin sahil kentindeki merkez bankası binasını ele geçirmesiyle gerilim doruğa çıktı. Daha sonra açıklanmayan bir yere kaçtığını söyleyen Kabir’e göre, silahlı gruplar daha sonra personeli kurumu işletmeleri için korkutmaya başladı.
Financial Times’a bir telefon röportajı veren Kabir, “Milisler banka çalışanlarını tehdit ediyor, korkutuyor ve bazen işe gitmeye zorlamak için çocuklarını ve akrabalarını kaçırıyor,” dedi.
Kabir ayrıca Dibeybe’nin kendisinin yerine geçme girişimlerinin yasadışı olduğunu ve BM tarafından müzakere edilen ve yeni banka müdürü konusunda doğu ve batı hükümetleri arasında anlaşma sağlanmasını gerektiren anlaşmalara uygun olmadığını söyledi.
Krizin tırmanması ve merkez bankası operasyonlarının sekteye uğraması nedeniyle Libya’daki bankacılık hizmetlerinin çoğu askıya alındı.
Kabir, doğu merkezli parlamentonun ve Halife Hafter’in hakim olduğu doğu Libya’daki rakip yönetimin desteğine sahip. Doğu hükümeti merkez bankasının ele geçirilmesine, çoğu Hafter güçlerinin kontrolü altındaki bölgede bulunan petrol üretiminin durdurulduğunu açıklayarak karşılık verdi.
Araştırma şirketi Energy Aspects’e göre perşembe günü Libya petrol üretiminin günde yaklaşık 750.000 varili devre dışı kaldı ve 250.000 varil/gün daha “yakın risk” altında olduğunu ekledi. Libya Temmuz ayında yaklaşık 1,2 milyon varil/gün petrol pompaladı.