Washington, İran ile yakın zamanda imzalanan bir ticaret anlaşması nedeniyle Pakistan’ı yaptırımla tehdit etti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel 23 Nisan’da yaptığı açıklamada, “İran ile iş anlaşması yapmayı düşünen herkese potansiyel yaptırım riskinin farkında olmalarını tavsiye ediyoruz. Nihayetinde Pakistan Hükümeti kendi dış politika arayışları hakkında konuşabilir,” dedi.
Uyarı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 22 Nisan’da Pakistan’a giderek aralarında Başbakan Şahbaz Şerif’in de bulunduğu üst düzey yetkililerle bir araya gelmesinin ardından geldi.
Şerif’in ofisinden yapılan açıklamada, “Her iki taraf da önümüzdeki beş yıl içinde ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı,” denildi.
Reisi ve Şerif ziyaret sırasında Tahran ve İslamabad arasındaki enerji işbirliğinin önemini de ele aldı. İki ülke arasında on yılı aşkın bir süredir devam eden ve İran gazının Pakistan’a akışını sağlamayı amaçlayan bir gaz boru hattı projesi ABD tarafından devamlı engelleniyor.
ABD’nin Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Donald Lu, 19 Mart’ta Kongrede yapılan bir oturumda, “ABD hükümetinin bu boru hattının gerçekleşmesini engelleme çabalarını tamamen destekliyorum. Bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz,” diyerek bunu itiraf etmişti.
Çarşamba günü İran ve Pakistan ortak bir açıklama yayınlayarak BM Güvenlik Konseyine, ‘İsrail rejiminin bölgedeki maceraperestliğini, komşularına saldıran ve yabancı diplomatik tesisleri hedef alan yasadışı eylemlerini engelleme’ çağrısında bulundu.
Açıklamada ayrıca ‘acil ve koşulsuz ateşkes, kuşatma altındaki Gazze halkına engelsiz insani yardım erişimi, yerlerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşü ve İsrail rejimi tarafından işlenen suçların hesabının sorulmasının sağlanması’ çağrısında bulunuldu. Pakistan Dışişleri Bakanlığına göre, iki ülke ‘Filistin halkının isteklerine dayalı adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme desteklerini’ yinelediler.