Azerbaycan, Ermenistan ile barış antlaşmasında “Zengezur Koridoru” şartını geri çekti

Azerbaycan’ın, Ermenistan ile imzalanacak barış antlaşmasından, Ermenistan’ın güneyinden geçecek bir “Zengezur Koridoru” talebini geri çekmeyi kabul ettiği ve böylece antlaşmanın imzalanmasının önündeki önemli bir engeli kaldırdığı bildirildi.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in özel görevlerden sorumlu üst düzey temsilcisi Elçin Amirbayov RFE/RLye yaptığı açıklamada Azerbaycan ve Ermenistan’ın ulaşım yollarının düzenlenmesini erteleme konusunda anlaştıklarını söyledi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

Amirbayov, “Karşılıklı mutabakatla, bu paragrafı barış antlaşmasından çıkarmaya ve daha sonraki bir aşamaya havale etmeye karar verdik,” dedi.

Amirbayov, barış antlaşmasının sonuçlandırılması görevini “daha da karmaşık hale getirmek” istemediğini belirtirken, bu nedenle bu konuyu metinden çıkarmaya karar verdiklerini, fakat aynı zamanda bu meselenin, ülkelerin bir noktada tartışmak ve ortak bir anlaşmaya varmak üzere geri gelebilecekleri diğer konulardan biri olduğu gerçeğini metne yansıtabileceklerini kaydetti.

Rusya’nın kontrolü altında, Azerbaycan topraklarını Nahçıvan eksklavına bağlayan bir koridorun kurulması, 2020 yılında İkinci Dağlık Karabağ Savaşına son veren ateşkes anlaşmasının bir parçasıydı.

O tarihten bu yana Azerbaycanlı yetkililer Ermenistan’ın güneyinden geçen koridoru defalarca talep ettiler, hatta koridoru zorla almakla tehdit ettiler. Ermeni yetkililer ise bu öneriye karşı olduklarını ifade ettiler.

İran ve Azerbaycan’ın 2023’ün sonlarında İran üzerinden alternatif bir güzergah inşa etmeye başlamasına rağmen Azerbaycan ve Türkiye yılın başında “Zengezur Koridoru” görüşmelerine yeniden başlamıştı.

İran, Ermenistan ile kendisi arasındaki kara bağını koparacak herhangi bir girişime karşı olduğunu açıklamıştı.

RFE/RL’ye konuşan Amirbayov, koridordan söz edilmemesi kararının Ermenistan ile barış antlaşması müzakerelerini kolaylaştıracağını söyledi ve Ermenistan anayasasının “barış sürecinde ilerleme kaydedilmesinin önündeki tek engel” olduğunu ileri sürdü.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan mayıs ayında Aralık 2026’ya kadar yeni bir anayasa hazırlanması için bir kararname yayınlamış, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dahil olmak üzere Azerbaycanlı yetkililer Ermenistan’ın mevcut anayasasıyla bir barış antlaşmasının imkansız olduğunu defalarca dile getirmişlerdi.