7 Ekim’den bu yana 60 İngiliz savaş uçağı İsrail’e indi

Declassified UK’in haberine göre Birleşik Krallık ordusu ekim ayında Gazze’yi bombalamaya başlamasından bu yana İsrail’e 60 uçak gönderdi. 

Uçuşların çoğu, ABD Hava Kuvvetleri tarafından İsrail’e silah taşımak için gizlice kullanılan, İngiltere’nin Kıbrıs’taki hava üssü RAF Akrotiri’den (Ağrotur) yapıldı. 

İngiliz uçuşlarının büyük çoğunluğu İsrail’in Gazze’yi bombalamaya başlamasından sonraki ilk dört ay içinde gerçekleşti. 

Savunma Bakanlığı (MoD) daha önce Ekim 2023’ten Şubat 2024’e kadar 48 uçuş yapıldığını kabul etmişti. Takip eden üç ay içinde 8 Mayıs’a kadar 11 uçuş daha yapıldı. Ardından pazar günü RAF tarafından işletilen bir Dassault Falcon 900 şirket uçağı Akrotiri’den Tel Aviv’e uçtu.

RAF Akrotiri’den İsrail’e 7 Ekim’den önceki altı ay içinde herhangi bir uçuş kaydı bulunmuyor. 

Bu ay RAF’ın İsrail’e yaptığı uçuşların amacı sorulduğunda Savunma Bakanlığı sadece, “RAF tarafından gerçekleştirilen uçuşların amacı, İsrail ile diplomatik temaslarda bulunan Bakanları ve üst düzey yetkilileri taşımak için kullanılan uçakları içermektedir,” cevabını verdi.

Gazze’nin işgalinin başlamasından bu yana sadece birkaç Birleşik Krallık bakanı İsrail’i ziyaret etti.

Bu uçuşların hangi kargoları taşıdığına dair tam bir açıklama istendiğinde Savunma Bakanlığı, “7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e inen Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar, diplomatik ve savunma angajmanlarını yürüten bakanlar, yetkililer ve Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından ve hayat kurtaran tıbbi malzemelerin taşınması için kullanıldı,” cevabını verdi.

Fakat bakanlık bu “savunma angajmanının” neleri kapsadığı konusunda ayrıntı vermeyi reddediyor. 

Bakanlık ayrıca bu uçuşlarda kaç İngiliz askeri personelinin İsrail’e taşındığına dair bilgi vermeyi de reddederek parlamentoya “Bu bilgiler Savunma Bakanlığı bünyesinde merkezi olarak tutulmadığı için belirli bir sayı veremiyoruz,” dedi.

Declassified daha önce İsrail’in Gazze’yi bombalamaya başlamasının ardından Britanya’nın Kıbrıs’taki üssüne gizlice 500 ilave asker konuşlandırdığını ortaya çıkarmıştı.