8 Avrupa ülkesi Suriye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesini istedi

8 Avrupa Birliği Üyesi devletin dışişleri bakanı, birliğin dış politika şefi Josep Borrell’e bir mektup göndererek Suriye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesini talep etti.

Avusturya, Hırvatistan, Kıbrıs, Çekya, Yunanistan, İtalya, Slovakya ve Slovenya dışişleri bakanları yolladıklarını mektupta, “Amacımız daha aktif, sonuç odaklı ve operasyonel bir Suriye politikasıdır,” diyerek, bu sayede “siyasi nüfuzlarını ve insani yardımlarının etkinliğini artırabileceklerini” savundular.

Mektupta, “açık ve önyargısız” bir şekilde tartışılması gereken ve ayrı bir belgede özetlenen on alan önerildi.

Sekiz AB ülkesi, Suriye’nin Brüksel’deki büyükelçisi ile yeniden temas etmek ve hem Suriyeli hem de bölgesel aktörlerle irtibat kurmakla görevlendirilecek bir AB-Suriye elçisinin oluşturulmasını önerdi.

Diğer on alan arasında Arap ülkeleriyle stratejik diyalog, AB’nin Suriye’nin toparlanması/yeniden inşası yaklaşımının daha da geliştirilmesi, AB yaptırımlarının “istenmeyen olumsuz etkileriyle” başa çıkılması ve göçmenlerin Suriye’ye dönüşü için koşulların yaratılması yer alıyor.

AB ülkelerine göre 2017’den bu yana çatışmanın istikrara kavuştu; ayrıca Ukrayna savaşı ve Arap devletlerinin Şam ile ilişkilerini normalleştirme hamleleri de dinamikleri değiştirdi.

Bakanlar, bu “önemli gelişmelere” rağmen, “AB’nin Suriye’ye yönelik politikasının gelişmediğini ve bunun sonucunda da büyük insani çabaların siyasi bir role dönüşmediğini” belirtiyorlar.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, “13 yıllık savaşın ardından Suriye politikamızın pek de iyiye gitmediğini kabul etmek zorundayız,” dedi.