ABD 7 Ekim’den bu yana İsrail’e 6 milyar doların üzerinde kaynak aktardı

Washington Post’un (WP) 26 Haziran tarihli haberine göre ABD, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e 6,5 milyar dolar güvenlik yardımı yaptı.

WP, yardımın neredeyse yarısının bu yılın mayıs ayında gittiğini vurguladı. Miktarı açıklayan ve adı açıklanmayan üst düzey bir yönetim yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu çok büyük, devasa bir girişim,” dedi.

Yetkili, ABD’li silah transferi uzmanlarının İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın dört günlük  Washington ziyaretine eşlik eden meslektaşlarıyla birlikte “yüzlerce ayrı kalemi” incelediğini belirterek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’nin İsrail’e silah transferinde “darboğazlar” yarattığı yönündeki iddialarına karşı çıktı. 

Yetkili, “Darboğazlara gelince, bu karmaşık ve bürokratik bir sistem… Kongreye, yasalara, prosedürlere ve yönetmeliklere karşı tüm yükümlülüklerimizi tam olarak yerine getirdiğimizden emin olmak için iyi bir nedenimiz var,” dedi.

Yetkililer ayrıca, “İsrail tarafında, isteyebilecekleri şeyler açısından, tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olabilecek konular olduğunu” da kabul ettiler.

ABD’nin İsrail’e silah transferi konusu Gallant’ın Washington’a yaptığı diplomatik ziyaret sırasında da gündeme geldi. Salı günü düzenlenen basın brifinginde konuşan savunma bakanı, “ABD ile olan bağlarımız İsrail’in güvenliği için İsrail ordusundan sonra en önemli ikinci unsurdur. Amerika’nın diplomatik ve siyasi desteğine, güç projeksiyonuna, mühimmat tedarikine ve daha fazlasına ihtiyacımız var,” dedi.

Gallant, iki tarafın “önemli ilerleme” kaydettiğini ve “engellerin kaldırıldığını ve çeşitli konuların, özellikle de kuvvet artırımı ve mühimmat tedariki konusunun ilerletilmesi için darboğazların ele alındığını” sözlerine ekledi.