ABD Kongresi Netanyahu’yu 50’den fazla kez ayakta alkışladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 24 Temmuz’da ABD Kongresi’nin ortak oturumunda merakla beklenen konuşmasını yaptı ve Gazze’deki Filistinlilerin soykırıma uğrarken aylardır dillendirilen bir dizi çürütülmüş iddiayı ve yalanı tekrarladığı bir saatlik konuşması sırasında senatörler ve temsilciler tarafından 50’den fazla kez ayakta alkışlandı.

Büyük alkış alan Netanyahu, Gazze’nin en güneyindeki Refah kentine yaptığı son ziyaret sırasında bir ordu komutanının kendisine “bir bombadan çıkan şarapnelin Hamas’a ait bir silah deposuna isabet ederek istemeden de olsa iki düzine insanın ölümüne yol açtığı tek bir olay dışında neredeyse hiç sivilin ölmediğini” söylediğini iddia etti.

Netanyahu, “Gazze’deki savaş, şehir savaşları tarihindeki en düşük savaşçı-savaşçı olmayan ölüm oranlarından birine sahip,” iddiasında bulundu.

İsrail askerleri kısa bir süre önce Gazze’de herhangi bir “atış yönetmeliği” olmadığını açıkladı ve şeridin büyük bölümünü sivillerin hiçbir yankı bulmadan öldürüldüğü “serbest atış bölgesi” olarak tanımladı. Gazze’de gönüllü olarak çalışan ABD’li bir doktor da İsrailli keskin nişancıları Filistinli çocukları kasten vurmakla suçladı.

Netanyahu ayrıca 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunu 11 Eylül saldırıları ve Pearl Harbor bombalamasına benzeterek “sonsuza kadar rezillikle yaşayacak bir gün” ve “cennetin cehenneme dönüştüğü gün” olarak nitelendirdi.

“Bu canavarlar, kadınlara tecavüz ettiler, erkeklerin kafalarını kestiler, bebekleri diri diri yaktılar, çocuklarının gözü önünde ebeveynleri ve ebeveynlerinin gözü önünde çocukları öldürdüler,” diyen Netanyahu, bu iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt olmamasına rağmen yine ayakta alkışlandı.

“Bu bir medeniyetler çatışması değildir. Bu barbarlık ve medeniyet arasındaki bir çatışmadır,” diyen Netanyahu, “medeniyet güçlerinin zafer kazanması için” Amerika ve İsrail’in birlikte durması gerektiğini savundu.

Hamas’a karşı “tam zaferin” barış için bir önkoşul olduğunu da ileri süren siyonist lider, savaş sonrası Gazze için İsrail askerlerinin şeridi kontrol altında tutmasını içeren vizyonunu ortaya koydu. Netanyahu, “Hamas’ı yendiğimiz günün ertesinde yeni bir Gazze ortaya çıkabilir. O gün için benim vizyonum askerden arındırılmış ve radikalizmden arındırılmış bir Gazze’dir. İsrail Gazze’yi yeniden iskân etme peşinde değildir. Fakat öngörülebilir gelecekte, terörün yeniden canlanmasını önlemek ve Gazze’nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak için orada üstün güvenlik kontrolünü elimizde tutmalıyız,” ifadelerini kullandı.

Ardından ABD’li Kongre üyelerine askeri yardımın artırılması ve daha hızlı bir şekilde ulaştırılması çağrısında bulundu. ABD askeri yardımının hızlandırılmasının Gazze’deki savaşın sona ermesini “önemli ölçüde hızlandırabileceğini” ve Ortadoğu’da daha geniş çaplı bir savaşı önlemeye yardımcı olabileceğini savunan Netanyahu, “Bize araçları daha hızlı verin, biz de işi daha hızlı bitirelim,” diye ekledi.