ABD ve İsrail, Gazze yardımlarını yağmalayan yerleşimcileri ödüllendiriyor

Associated Press (AP) ve İsrailli yayın organı Shomrim’in ortak araştırmasına göre, Gazze Şeridinde kuşatma altındaki Filistinlilere insani yardım ulaştırılmasını engelleyen yerleşimci siyonist gruplar Washington ve Tel Aviv’den vergiden düşülebilen bağışlar alıyor.

AP haberinde, “İnsani yardımın Gazze’ye ulaşmasını engelleyen üç grup, ki bunlardan biri malzemeleri yağmalamak ya da tahrip etmekle suçlanıyor, ABD ve İsrail’deki bağışçılardan 200.000 dolardan fazla bağış topladı,” diye yazdı.

Gazze’ye yardım girişini güvence altına alma çabalarına katılan yardım gruplarına atıfta bulunan soruşturma, “bu bağışları vergiden düşülebilir hale getirerek teşvik etmenin, Amerika ve İsrail’in Gazze’ye sınırsız gıda, su ve ilaç girmesine izin verme yönündeki taahhütlerine ters düştüğünü” de ekliyor.

İsrailli STK Gisha’dan Tania Hary’ye göre İsrail, Gazze’ye mümkün olduğunca fazla yardım girişini güvence altına almayı amaçladığını iddia ettiği politikasında “tutarlılık eksikliği” gösteriyor.

İsrailli yerleşimciler defalarca yardım kamyonlarına saldırmış ve Gazze’ye girişlerini engellemişti. Nisan ayı sonunda bir grup İsrailli yerleşimci Ürdün’den Gazze’ye giden bir yardım konvoyuna saldırmış ve konvoya zarar  vermişti. O zamanki videolarda yerleşimcilerin yardım kamyonlarına tırmandıkları ve içindekileri yere attıkları görülüyordu.