Amerikan özel kuvvetleri, İngilizlerin Kıbrıs’taki üssünden Gazze’ye gizli uçuşlar yapıyor

ABD Hava Kuvvetleri’nin, Gazze savaşı başladığından bu yana Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’taki Akrotiri (Ağrotur) üssünden İsrail’e işaretlenmemiş uçaklar gönderdiği ortaya çıktı. Uçakların hepsi Amerikan özel kuvvetleri tarafından kullanıldığına inanılan C-295 ve CN-235 uçakları.

Declassified, 7 Ekim 2023’ten bu yana Kıbrıs’taki geniş İngiliz hava üssü RAF Akrotiri’den Tel Aviv’e giden bu uçaklardan 18 tanesini tespit etti. Akrotiri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına silah ve lojistik destek sağlayan uluslararası çabaların kilit noktası.

Bununla birlikte Birleşik Krallık hükümeti ABD’nin Akrotiri’deki faaliyetleri hakkında bilgi vermeyi her zaman reddetti ki bu faaliyetler arasında İsrail’e silah naklinin de bulunduğu biliniyor.

Mayıs ayında 7 Ekim’den bu yana üsten kaç ABD Hava Kuvvetleri (USAF) uçağının havalandığı sorulduğunda Savunma Bakanı Leo Docherty, “Savunma Bakanlığı müttefiklerimizin operasyonları hakkında yorum yapmaz,” demişti.

Fakat Declassified, kasım ayından haziran ayına kadar Akrotiri’den İsrail’e uçan işaretsiz uçakların USAF tarafından işletildiğini gösteren bir seri numarasına sahip olduğunu keşfetti. Bu yolculukların çoğunun uçuş numarası GONZO62 idi.

Gazze’nin bombalanmaya başlamasından bu yana Akrotiri’den Tel Aviv’e USAF’a ait olduğu düşünülen altı adet işaretlenmemiş C-130 uçağı daha gitti fakat Declassified’ın bunların operatörünü bulması mümkün olmadı. C-130 128 muharip asker ve yaklaşık 20 ton kargo taşıyabiliyor.

Kasım 2023’te bir ABD askeri yetkilisi Amerikan özel kuvvetlerinin İsrail’de konuşlandığını ve “İsraillilere aktif olarak yardım ettiğini” açıklamıştı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü iddialara karşılık olarak, “İsrail ve Gazze’deki duruma cevaben, çatışmayı yatıştırmak, istikrarı güçlendirmek ve bölgedeki insani çabaları desteklemek için uluslararası ortaklarla birlikte çalışıyoruz. Birleşik Krallık üslerinin her türlü kullanımı bu hedefler doğrultusunda olacaktır,” cevabını verdi.

İşaretlenmemiş tüm uçaklar, yakın zamanda, yaklaşık 50.000 aktif görevdeki askerle nüfus bakımından en büyük ABD Ordu üssü olan Fort Liberty’ye ev sahipliği yapan Fayetteville, Kuzey Carolina’da bulunduklarını gösteriyor.

Eski adıyla Fort Bragg, “küresel operasyonlar yürütmek üzere [Ordu Özel Harekat Kuvvetleri] Askerlerini ve birimlerini atayan, donatan, eğiten, sertifikalandıran ve onaylayan” 1. Özel Kuvvetler Komutanlığına (Hava İndirme) ev sahipliği yapıyor.