Birleşik Krallık UNRWA fonlarının askıya alınmasını iptal etti

Times of Israel’in 19 Temmuz tarihli haberine göre, İngiltere’nin yeni İşçi Partisi hükümeti BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’ya fon sağlamaya devam edeceğini açıkladı.

Birleşik Krallık’ın yeni Dışişleri Bakanı David Lammy parlamentoya yaptığı açıklamada, “UNRWA’nın finansmanının askıya alınmasını iptal ettiğimizi ve İngiltere’nin ajansa 21 milyon [pound] fon sağlayacağını meclise teyit edebilirim,” dedi.

Lammy, ajansın “en yüksek tarafsızlık standartlarını karşıladığından emin olmak” için adımlar attığından emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Ocak ayında Britanya, su ve tıbbi malzeme sıkıntısı çeken Filistinlilere insani yardım sağlayan en büyük kuruluş olan UNRWA’ya yönelik fonlarını durduran çok sayıda ülkeden biriydi.

ABD’nin başını çektiği Batılı ülkeler, İsrail’in ajansın bazı personelinin 7 Ekim’de İsrail askeri üslerine ve yerleşim yerlerine yönelik Hamas saldırısına karıştığı yönündeki suçlamalarının ardından UNRWA’ya yapılan yardımı kesti.

İsrail iddialarını destekleyecekherhangi bir kanıt sunmadı ve uzun süredir Filistinli mültecilerin İsrail’deki evlerine geri dönüş hakkını savunan BM ajansını dağıtmaya çalışıyor.

Reuters ‘inhaberine göre,UNRWA’nın Şubat ayında yayınladığı yayınlanmamış bir raporda, İsrail tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bazı çalışanlarının, ajansın Hamas’la bağlantılı olduğu ve personelin saldırıda yer aldığı yönünde yalan beyanda bulunmaları için işkenceye maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda, “Ajans çalışanları gözaltındayken İsrailli yetkililer tarafından tehdit ve baskıya maruz kalmış ve Ajansın Hamas ile bağlantısı olduğu ve UNRWA çalışanlarının 7 Ekim 2023 vahşetinde yer aldığı da dahil olmak üzere Ajans aleyhinde yanlış beyanlarda bulunmaları için baskı görmüştür” denildi.

Raporda, İsrail gözaltısında ağır fiziksel dayak, su işkencesi ve aile üyelerine zarar verme tehditleri de dahil olmak üzere kötü muamele ve işkence iddialarına yer verildi.