Brezilya, Filistin Yönetimi ile serbest ticaret anlaşmasını onayladı

Reuters’in 9 Temmuz tarihli haberine göre Brezilya, Filistin ile dayanışma göstererek Filistin Yönetimi ile on yıl önce imzalanan serbest ticaret anlaşmasını onayladı.

Brezilya Dışişleri Bakanlığından pazartesi günü yapılan açıklamada, “Bu anlaşma, komşularıyla barış ve uyum içinde yaşayabilecek, iktisadi olarak yaşayabilir bir Filistin devletine somut bir katkıdır,” denildi.

Brezilya 2010 yılında Filistin’i resmen devlet olarak tanımış ve Filistin Yönetimi’nin ülkenin başkenti Brasilia’da bir büyükelçilik inşa etmesine izin vermişti.

Cuma günü onaylanan anlaşma ilk olarak 2011 yılında Güney Amerika’daki Mercosur ticaret bloğu ile Filistin Yönetimi arasında imzalanmıştı. Serbest ticaret bloğu 1991 yılında kuruldu ve Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay’dan oluşuyor.

Filistin’in Brasilia Büyükelçisi İbrahim el-Zeben Brezilya’nın kararını “cesur, destekleyici ve zamanında” olarak nitelendirdi ve bunun “Filistin’de barışı desteklemenin etkili bir yolu” olduğunu da sözlerine ekledi.

Filistin ile Mercosur ülkeleri arasındaki ticaret şu anda yılda sadece 32 milyon dolar. Reuters, diğer Mercosur üyelerinin de aynı yolu izleyip izlemeyeceğinin net olmadığını bildirdi. Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei İsrail’i güçlü bir şekilde desteklerken, Uruguay ve Paraguay yorum taleplerine yanıt vermedi.