CENTCOM şefi, Yemen’e karşı saldırıların genişletilmesini istedi

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla, Washington’daki yetkilileri Yemen’e karşı daha güçlü bir yaklaşım benimsemeye çağırdı ve ülkenin Filistin yanlısı operasyonlarını caydırmaya yönelik mevcut çabaların “başarısız” olduğunu söyledi.

Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan yetkililere göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin’e hitaben yazdığı özel mektupta Kurilla, “Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırıları caydırmak için ekonomik, diplomatik ve potansiyel olarak askeri baskı uygulayarak Husilere karşı ‘tüm devletin’ çabalarını arttırması” çağrısında bulunuyor.

WSJ’ye konuşan bir savunma yetkilisi, Kurilla’nın sözlerini “Bu şekilde devam edersek ABD askerleri ölecek” imasında bulunmak olarak nitelendirerek, “Birçok kişi notun tonunu biraz şok edici buldu,” dedi.

Bu endişeler Beyaz Saray’da, Rusya’nın Yemen’e gelişmiş gemisavar füzeleri sağlamayı “düşündüğü” yönündeki son haberler üzerine de artıyor. Fakat Middle East Eye’a (MEE) göre Kremlin kısa bir süre önce Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS) tarafından böyle bir hamle yapmaktan vazgeçirildi.

Kurilla’nın Austin’e yazdığı mektubun haberi, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin 19 Temmuz’da Tel Aviv’i (Yafa) vuran eşi benzeri görülmemiş bir insansız hava aracı saldırısıyla aynı zamana denk geldi.

“Yafa” adlı gelişmiş Yemen insansız hava aracı, İsrail, ABD donanması, Birleşik Krallık kraliyet donanması ve Kızıldeniz’de konuşlu birkaç AB savaş gemisinin birleşik hava savunma sistemlerini atlatarak ABD konsolosluk binasının sadece birkaç metre ötesindeki bir hedefi vurdu.

İsrail haber sitesi Walla’nın askeri işler analisti Amir Bou Habout Cuma günü, “Ya insansız hava aracı Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığının kalbinde patlasaydı? İHA olayı caydırıcılığın çöktüğünü kanıtlıyor,” diye yazdı.

USS Laboon’dan Komutan Eric Blomberg geçen ay AP’ye verdiği demeçte, “İnsanların yaptığımız şeyin ne kadar ölümcül bir ciddiyet taşıdığını ve gemilerin ne kadar tehdit altında olmaya devam ettiğini gerçekten anladıklarını sanmıyorum,” demişti.