CIA’den Katar istihbaratına ödül

Axios’un konu hakkında bilgi sahibi iki kaynaktan aktardığına göre, CIA Başkanı Bill Burns bu hafta başında Katar Devlet Güvenlik Ajansı Başkanı Abdullah bin Muhammed El-Hulaifi’yi ABD ile Katar arasındaki istihbarat işbirliğini güçlendirmeye yönelik çalışmalarından dolayı “George Tenet” madalyası ile ödüllendirdi.

Bu hafta başında CIA merkezinde düzenlenen tören, ABD ve Katar’ın Gazze’de rehine ve ateşkes anlaşmasına varmak için ortak çaba sarf ettiği bir dönemde gerçekleşti. Burns ve El-Hulaifi bu çabalarda kilit rol oynuyor.

Kaynaklardan biri ödülün ana nedenlerinden birinin Katar’ın Gazze’de Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması için gösterdiği çabalar olduğunu söyledi.

Kaynak, Burns’ün Katarlı mevkidaşına ödülü “ulusal ve bölgesel güvenliğin sağlanmasındaki rolü ve ABD ile Katar’ın çıkarları ve güvenliğinin korunmasında CIA’e sağladığı olağanüstü destekten dolayı” verdiğini söyledi.

Kaynağa göre ödülün bir diğer ana nedeni de CIA ile Katar istihbaratı arasında “terörle mücadelede” sağlanan işbirliği ve Katar Devlet Güvenlik Ajansı’nın Orta Doğu’daki “tehdit ve saldırıları önleme ve engelleme” kabiliyetiydi.