Çin Dışişleri Bakanı Yi: Kızıldeniz’deki gerilim Gazze’deki çatışmanın daha geniş çaplı etkilerini ortaya koyuyor

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Yemen’in toprak bütünlüğünü destekleyen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, salı günü yaptığı açıklamada Kızıldeniz’deki gerilimin “Gazze çatışmasının daha geniş etkilerini” vurguladığını söyledi.

Yi, “daha büyük bir insani felaketi önlemek ve çatışmanın bölgesel etkisini azaltmak” için Gazze’de “acil önceliğin” “hızlı” bir ateşkes olduğunu vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamaya göre Wang, Yemenli mevkidaşı Şai Muhsin Zindani ile Pekin’de yaptığı görüşmede Çin’in Yemen’in egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği kararlı desteği bir kez daha teyit etti.

Çin Dışişleri Bakanı uluslararası topluma Filistin’de “iki devletli çözümün uygulanmasına yönelik çabaları yoğunlaştırma” çağrısında bulundu.

Yemen direnişi, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in işgali altında olan Gazze ile dayanışma amacıyla Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde İsrail’e ait, İsrail bayraklı, İsrail tarafından işletilen ya da İsrail limanlarına giden gemileri füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alıyor.

ABD ve Britanya’nın Yemen’deki Husi mevzilerine karşı misilleme hava saldırıları başlatması üzerine Husiler, grubun tüm Amerikan ve İngiliz gemilerini askeri hedef olarak gördüğünü açıkladı.

Fakat Wang “sivil gemilerin taciz edilmesine son verilmesi ve Kızıldeniz’deki su yollarının güvenliğinin korunması” çağrısında bulundu. Wang Zindani’ye Çin’in “bu konuda yapıcı bir rol oynamaya devam etmeye istekli olduğunu” söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Yi’nin Pekin’de Yemenli mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından Husilerin Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılarına son verilmesi çağrısında bulunduğunu açıkladı.