Columbia Üniversitesi eğitim verecek, siyonizm karşıtlığı da ‘antisemitizm’ sayılacak

Pazar günü, Columbia Üniversitesi’ndeki bazı öğretim üyeleri, okuldaki tüm yeni öğrencilerin ve öğretim üyelerinin “antisemitizm” konusunda bir oryantasyondan geçmelerinin zorunlu hale getirileceğini bir haber aracılığıyla öğrendi. 

Söz konusu plan üniversiteden gelen herhangi bir doğrudan iletişimle duyurulmadı; bunun yerine İsrail gazetesi Haaretz tarafından üniversitenin antisemitizmle ilgili görev gücü hakkında bir haberde yer aldı.

Geçtiğimiz kasım ayında kampüslerde İsrail’e yönelik eleştirilere karşı siyasi baskının artması üzerine kurulan görev gücü, Gazze savaşına karşı protestoların odak noktası haline gelen ve çoğu zaman polisin şiddetli müdahalelerine sahne olan üniversitede “bağnazlığa ilişkin belirli kavramları” incelemek üzere yola çıktı.

“Antisemitizm görev gücü”nün üç eş başkanı da dahil olmak üzere çok sayıda katılımcısının birçoğu açık sözlü İsrail destekçisi olarak biliniyor. 

Haaretz’e göre antisemitizm görev gücü önümüzdeki haftalarda yazılı ifade veren ya da “dinleme oturumlarına” katılan öğrencilerin anlattıklarını detaylandıran bir rapor yayınlayacak. Tüm anekdotlar, aynı şekilde, geçen kasım ayında kuruluşundan bu yana tartışmalı olan İsrail yanlısı liderliğe sahip bir organ olan görev gücü tarafından anonim olarak toplandıkları dışında herhangi bir atıfta bulunulmadan paylaşıldı.

Makalede ayrıca zorunlu bir “antisemitizm oryantasyonu” geliştirileceği de ortaya çıktı. Eğitimler, olası antisemitizm örnekleri olarak siyonizm karşıtı ifadeleri içerecek ve protestoları, baskıları ve İsrail-Filistin hakkındaki daha geniş ulusal konuşmayı saran bir tartışmaya değinecek.

Görev gücünün Haaretz ile paylaştığı anekdotlar arasında, bir profesörün sınıfa “ana akım medyayı okumaktan kaçınmalarını söyleyerek ‘Yahudilere ait olduğunu’ ilan etmesi” gibi antisemitizm örnekleri de yer alıyor.

Bu gibi örnekler geniş çapta rapor edilmiş olsa da, siyonizm karşıtlığının antisemitizmle açık ve zımni bir şekilde birleştirilmesi meselesine hiç değinilmiyor.

Bu noktaya kadar, antisemitizm görev gücünün başkanları ve katılımcıları antisemitizm için bir tanım sunmaktan kaçınmışlardı. Şimdi ise, planlanan yeni oryantasyonla birlikte, görev gücü üyeleri antisemitizmin bir tanımının ortaya konulacağını ve bu tanımın siyonizm karşıtlığını da içereceğini söyledi.

Haaretz’in haberine göre, görev gücünün antisemitizm tanımının “İsrail ve siyonizmin yok edilmesi ve ölmesi çağrısında bulunan ifadelerin antisemitik olarak kabul edilebileceğini, fakat İsrail hükümetine yönelik eleştirilerin antisemitik olarak kabul edilemeyeceğini” belirlemesi bekleniyor.

Bu tanım, Cumhuriyetçiler ve Başkan Joe Biden da dahil olmak üzere diğer “muhafazakâr siyonistler” tarafından savunulan tartışmalı ve milliyetçi Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA) tanımını yansıtıyor.

Haaretz’in haberine göre, “Bu tanım, öğretim üyeleri ve öğrencileri Yahudileri neyin rahatsız edebileceği ve hangi tür ifadelerin acı ve rahatsızlığa neden olabileceği konusunda bilgilendirmek üzere tasarlandı. Eğitici bir tanım kampüsteki ifade özgürlüğünü ihlal etmeyecek veya potansiyel antisemitik ifadeleri yasaklamayacak.”