İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, koalisyon ortağı Sumar’ın talebine uyarak 21 Mayıs’ta Filistin’i bir devlet olarak tanıma konusunda İrlanda ve diğer AB ortaklarına katılacağı yönündeki iddialar artıyor.
Haber, İrlandalı kamu yayıncısı RTE’nin 8 Mayıs Çarşamba günü İrlanda, İspanya ve “diğer AB ortaklarının” 21 Mayıs’ta Filistin Devletini tanıyabileceklerini bildirmesinin ardından geldi. RTE, bu bilgiyi ’iki farklı kaynakla” doğruladığını ve her ikisinin de bu tarihin en olası tarih olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
İspanya Filistin’i “çok yakında” bir devlet olarak tanıyacağını teyit ederken, Dışişleri Bakanı José Manuel Albares RTE’nin raporu hakkında yorum yapmayı reddetti.
“Bakanlar Konseyi’nin kararları asla önceden tahmin edilemez. Bu tanımayı yapmak için en uygun zamanı analiz etmek üzere bazı Avrupalı meslektaşlarımızla konuşuyoruz. Bunu Bakanlar Konseyi’nin kararıyla öğreneceksiniz” diyen Albares, ayrıca Filistin halkının “mülteci bir halk” olarak kalamayacağı için İspanya’nın “adaletten” ve “saf insanlıktan” dolayı tanıma kararını vereceğini söyledi.
Albares ayrıca İspanya’nın 10 Mayıs Cuma günü yapılacak BM Genel Kurulu’nda Filistin’in BM’ye tam üye olması lehinde oy kullanacağını doğruladı ve aynı gün Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de görüşeceğini sözlerine ekledi.
RTE’ye göre İspanya ve İrlanda’nın yanı sıra Slovenya ve Malta’nın da öncülük ettiği girişime hangi AB ülkelerinin katılacağı perşembe gününe kadar Madrid’deki resmi çevrelerde bilinmiyordu.
Bu dört ülke 22 Mart’ta, uzun süredir devam eden Filistin sorununu sona erdirecek tek “uygulanabilir” siyasi alternatif olan iki devletli çözüme katkıda bulunmanın bir yolu olarak Filistin’in bir devlet olarak tanınmasını destekleyen ortak bir deklarasyon imzalamıştı.
Bugüne kadar 141 ülke Filistin devletini tanıdı. Avrupa Birliği’nde ise şu dokuz ülke Filistin devletini tanıyor: Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya ve İsveç.