İsrail, “ABD’nin itiraz etmeyeceği daha sınırlı bir Refah saldırısı” planına geçiyor

Washington Post yazarı David Ignatius’un pazartesi günü bildirdiğine göre İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine büyük bir saldırı planını rafa kaldırmaya karar verdi ve konuyla ilgili olarak ABD ile yaptığı görüşmelerin ardından daha sınırlı bir şekilde hareket edecek.

Ignatius, konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve kimliği açıklanmayan yetkililerle yaptığı görüşmelere dayanarak, şehre iki tümen göndermeye yönelik önceki planın devam etmeyeceğini ve bunun yerine operasyonların daha kısıtlı olacağını söyledi.

Ignatius, Washington’un yeni planların daha az sivil kayıpla sonuçlanacağına inandığını ve bu nedenle bunlara karşı çıkmasının beklenmediğini yazdı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın bu hafta Suudi ve İsrailli yetkililerle bir araya gelmesinin ardından Washington’un “İsrail’in muharebe operasyonlarının kademeli olarak sona erdirilmesi ve hâlâ belirsiz olan ‘ertesi günün’ başlangıcı” yönünde işaretler verdiğini yazdı.

Haberde, adı açıklanmayan İsrailli savunma yetkililerinin de savaşın sonunda Gazze’nin nasıl görüneceği konusunda anlaşmaya vardığı belirtiliyor.

Ignatius, “[Bu] kısmen Filistin Yönetimi’nin Gazze’deki idari maaş bordrosundan alınan bir Filistin güvenlik gücü içerecek. Bu Filistinli güç, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ılımlı Arap devletleri tarafından desteklenen Filistinli ileri gelenlerden oluşan bir yönetim konseyi tarafından denetlenecek. Bazı İsrailli yetkililer –ama Başbakan Binyamin Netanyahu değil– bu yönetim biriminin Ramallah’taki Filistin Yönetimi ile bağları olacağını kabul ediyor,” diye yazdı.

Ignatius ayrıca Hamas’ın ateşkes ve rehine anlaşmasının bir parçası olarak bu taslağı “kabul edebileceği” sinyalini verdiğini ileri sürdü.

Fakat köşe yazarı, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan’ın pazartesi günü mahkemenin yargıçlarından Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra üst düzey Hamas liderleri için tutuklama emri talep ettiğini açıklamasının henüz bilinmeyen bir etkisi olabileceğini belirtti.