İsrail’in dışlanması üzerine Batılı büyükelçiler Nagazaki anmasını boykot edecek

Batılı ülkelerin Japonya büyükelçileri, ABD’nin 1945’te Nagazaki’ye attığı atom bombasının kurbanlarını anmak üzere düzenlenecek törene, şehrin belediye başkanının İsrail büyükelçisini davet etmemesi nedeniyle katılmayacaklarını açıkladı.

Bu ülkeler arasında ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Avustralya büyükelçileri de bulunuyor.

Nagazaki Belediye Başkanı geçen hafta yaptığı açıklamada İsrail Büyükelçisi Gilad Cohen’in 9 Ağustos’taki törene Gazze’deki çatışmalarla ilgili protesto riski nedeniyle davet edilmediğini belirtmişti.

Japon yetkililerin ayrıca Rusya ve Belarus büyükelçilerini de davetiyelerin dışında bıraktığı bildirildi.

Nagasaki Barış Anma Töreni, ABD’nin Nagasaki ve Hiroşima’ya atom bombası atarak çoğu sivil 246.000’den fazla insanın ölümüne ve çok daha fazlasının radyasyon zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetmesine yol açmasının 79. yıldönümünde yapılacak.

1945 Atom bombaları Japonya’yı ABD’ye kayıtsız şartsız teslim olmaya zorladı.

Birleşik Krallık’ın Japonya Büyükelçisi Julia Longbottom yerel gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’de “meşru müdafa” yaptığını ve “Ukrayna’yı işgal eden Rusya ile bir tutulmaması” gerektiğini söyledi.

6 Ağustos’ta Japonya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Hamas’ın siyasi büro şefi İsmail Heniye’yi İran topraklarında öldürmesinin ardından artan bölgesel gerilim nedeniyle vatandaşlarına İsrail’i ziyaret etmemelerini tavsiye eden bir seyahat uyarısı yayınladı.

Geçtiğimiz ay Japonya, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle dört İsrailli yerleşimciye ilk kezyaptırım uygulayacağını açıklamıştı.