İtalya, 26 Temmuz’da Stefano Ravagnan’ı yeni büyükelçi olarak atayarak ve 12 yıllık diplomatik kopukluğu sona erdirerek Suriye ile diplomatik bağlarını yeniden kuran ilk G7 ülkesi oldu.
Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’ye göre, halen Dışişleri Bakanlığının Suriye özel temsilcisi olan Ravagnan’ın “kısa süre içinde” görevine başlaması bekleniyor. Tajani, kararın savaşın harap ettiği ülkeye “dikkat çekmek için” alındığını da sözlerine ekledi.
Roma 2012 yılında Şam’daki büyükelçiliğindeki tüm personeli geri çağırmış ve Batı destekli savaş ve Şam’ı tecrit kampanyasının bir parçası olarak Suriye’deki diplomatik faaliyetlerini askıya almıştı.
Karar, sekiz AB ülkesi tarafından hazırlanan ve geçen hafta bloğun dış politika şefi Josep Borrell’e iletilen ve Brüksel’in ülkede daha aktif bir rol oynamasını isteyen bir mektubun ardından geldi.
Reuters’in haberine göre mektupta, “Suriyeliler çok sayıda ülkeyi terk etmeye devam ediyor ve bölgede tansiyonun yükseldiği bir dönemde komşu ülkelere ek yük getirerek yeni mülteci dalgaları riskini doğuruyor,” ifadeleri yer alıyor.
Mektubu İtalya, Avusturya, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya ve Slovakya imzaladı.
Tajani cuma günü Reuters’e yaptığı açıklamada “Borrell, Avrupa Dış Eylem Servisi’ni neler yapılabileceğini araştırmakla görevlendirdi,” dedi ve yeni bir büyükelçi atanmasının “Borrell’e gönderdiğimiz mektup doğrultusunda… dikkatleri Suriye’ye çevirmek için” olduğunu sözlerine ekledi.
Washington’un yanı sıra Brüksel de Suriye’ye karşı iktisadi yaptırımlar uyguluyor.