Meta, “siyonistleri” hedef alan “insanlıktan çıkarıcı” paylaşımları yasaklayacak

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta salı günü nefret söylemi politikasında yaptığı değişiklikleri duyurdu. Meta’nın Politika Forumu’nun internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, “insanlıktan çıkarıcı karşılaştırmalar, zarar verme çağrıları veya varoluşun inkârı” ile “Yahudilere ve İsraillilere” atıfta bulunulduğunda “siyonistlere” saldıran gönderilerin kaldırılmasını içeren değişiklikleri duyurdu.

Açıklamada, “‘Siyonistlere’ saldıran içeriği, açıkça siyasi hareketle ilgili olmadığında, bunun yerine antisemitik klişeler kullandığında veya Siyonistlere saldırma kisvesi altında Yahudilere veya İsraillilere yönelik sindirme veya şiddet yoluyla diğer zarar türlerini tehdit  ettiğinde kaldıracağız,” denildi.

Meta’nın genel yaklaşımı, bir kişiye ırkı, milliyeti veya dini gibi “korunan bir özelliği” temelinde saldıran gönderileri kaldırmaktı. Meta’nın daha önce “siyonizm” olarak kategorize ettiği siyasi bağlılıklar buna dahil değildi.

Bu hamle, açıklamada da belirtildiği üzere, daha önce “siyonist” terimini sadece çok belirgin durumlarda Yahudiler için bir ikame olarak kabul eden teknoloji devinin politikasında bir değişikliğe işaret ediyor. Bunlar; “(1) Siyonistlerin bilinen antisemitik imgeleri yansıtan farelere benzetildiği durumlarda ve (2) bağlamın “siyonist” kelimesinin “Yahudi” veya “İsrailli” anlamına geldiğini açıkça ortaya koyduğu durumlardı. Örneğin, “Bugün Yahudiler Hamursuz Bayramını kutluyor. O Siyonistlerden nefret ediyorum,” gibi.

Siyonist kelimesinin çok çeşitli anlamlara gelebileceğini kabul eden Meta’nın Politika Forumu, şirketin mevcut politikasının “siyonist” kelimesinin çevrimiçi ve çevrimdışı olarak Yahudi ve İsraillilere daha geniş bir şekilde atıfta bulunmak için kullanılma biçimini yeterince ele almadığına karar verdiğini açıkladı.

Meta’nın kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Neil Potts, Bloomberg’e verdiği bir röportajda, şirketin son üç yıldır platform hizmetlerinde siyonist kelimesinin kullanımını değerlendirdiğini ve son birkaç ay içinde daha resmi bir inceleme yapıldığını söyledi.

Potts ve ekibi karar verme sürecinin bir parçası olarak dünyanın dört bir yanındaki paydaşlara, akademisyenlere ve insan hakları uzmanlarına danıştı. Potts’a göre ayrıca, Meta’nın gözetim kurulundan, “Siyonistler ve suçlular arasındaki karşılaştırmaların (‘Siyonistler savaş suçlularıdır’ gibi) nasıl ele alınacağı” konusunda görüş bildirmesi istendi.

Meta yaptığı açıklamada, yeni kurallarını denetlemenin zorluklarını kabul etti. Şirket, “İnsanların ‘siyonist’ terimini kullandıklarında ne demek istedikleri konusunda küresel bir fikir birliğine yaklaşan hiçbir şey yok. Fakat Meta, bu terimin fiziksel zarar verme çağrısı yaptığı, siyonistleri hayvanlara ya da ‘pisliğe’ benzeterek insanlıktan çıkardığı ya da siyonistlerin ‘dünyayı yönettiğini ya da medyayı kontrol ettiğini’ öne sürdüğü paylaşımları kaldıracaktır,” dedi.