Netanyahu, ABD’nin siyonist yerleşimcilere yönelik yaptırımlarını protesto etti

İsrailli ve ABD’li iki yetkili,İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun perşembe günü Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a, Biden yönetiminin Batı Şeria’da Filistinlilere karşı şiddet olaylarına karışan İsrailli yerleşimcilere uyguladığı yaptırımları protesto ettiğini söyledi.

Axios’un cumartesi günü bildirdiğine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi geçen hafta İsrailli yerleşimcilere ve Batı Şeria’da Filistinli sivillere yönelik şiddete karışan kuruluşlara yönelik yaptırımların artırılmasını görüşmek üzere bir toplantı düzenledi. Tartışılan olası adımlardan biri de iki “sertlik yanlısı” İsrailli bakana yaptırım uygulanmasıydı.

İsrailli ve ABD’li yetkililer, Netanyahu’nun perşembe günü Beyaz Saray’da Biden ile yaptığı görüşmeler sırasında Sullivan ile ABD’nin yerleşimcilere yönelik yaptırımları hakkında “zor bir konuşma” yaptığını söyledi.

İsrailli bir yetkili Netanyahu’nun yaptırımları şiddetle protesto ettiğini, bunların ters etki yarattığını vurguladığını ve ABD’nin aşırı milliyetçi bakanlar Itamar Ben Gvir ve Bezalel Smotrich’e yaptırım uygulama ihtimalinden duyduğu endişeyi dile getirdiğini söyledi.

İsrailli yetkili, Netanyahu’nun konuyu Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile de görüştüğünü söyledi. Harris’in sözcüsü, “Başkan Yardımcısı, aşırılık yanlısı yerleşimci şiddeti ve yerleşimlerin genişletilmesi gibi Batı Şeria’da istikrar ve güvenliğe zarar veren eylemlerden duyduğu endişeyi de dile getirdi,” dedi.

İsrailli yetkili Sullivan’ın Netanyahu’ya ABD’nin Ben Gvir ve Smotrich’e yaptırım uygulamayı planlamadığını söylediğini aktardı. ABD’li bir yetkili ise bunu yalanladı.

ABD’li ve İsrailli yetkililer, Sullivan’ın Netanyahu’ya yerleşimcilere yönelik yaptırımlar konusunda kendisiyle aynı fikirde olmadığını söylediğini ve Biden yönetiminin bu konudaki politikasının devam edeceğini vurguladığını söyledi.