Netanyahu hükümeti, Fransa’da Halk Cephesi’nin zaferinden memnun olmadı

Daha önce Fransa’da Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in (RN) zaferini istediğini açıklayan İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Ulusal Meclis seçimlerinin 2. turunda sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) kazanması nedeniyle hayal kırıklığını dile getirdi.

2 Temmuz’da İsrail’in kamu yayıncısı Kan’a konuşan Chikli, Le Pen’in İsrail’e verdiği desteğe ve geçtiğimiz günlerde antisemitizme karşı düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılmadığı yürüyüşe katılmasına dikkat çekmişti. 

Chikli, “10 ünlem işaretiyle [Le Pen’in] Fransa’nın cumhurbaşkanı olması İsrail için mükemmel bir şey,” demişti. Chikli, kendisinin de üye olduğu Likud’un lideri Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da aynı fikirde olup olmadığı sorusu üzerine, “Sanırım ben ve Netanyahu aynı görüşteyiz,” demişti.

RN’nin dünkü seçim yenilgisinin ardından X’te bir açıklama yapan Chikli, Fransız seçim sonuçlarının Fransız Yahudileri ve İsrail için kötü olduğu yorumunu yaptı.

Chikli bir başka tweetinde, “Burada bazı palyaçoların, 7 Ekim’deki katliamı kınamayı ve Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamayı reddeden, kalbi ve ruhu İsrail düşmanı olan Jeremy Corbyn’in Fransızca versiyonu Melanchon’un başarısını kutladığını görüyorum. Kırmızı-yeşil ittifakı Avrupa’yı çok ama çok derin bir uçuruma sürükleyecektir. Hayal kırıklığı, gecikseniz bile gelecektir,” dedi.