New York Üniversitesi artık “siyonistleri” de “ayrımcılıktan” koruyacak

ABD’de öğrenciler ve öğretim üyeleri güz dönemi için kampüslerine dönerken, İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırım savaşına karşı gösterilerin devam edeceği de düşünülüyor.

Fakat üniversite ve kolej yönetimleri, Filistin yanlısı söylemleri bastırmak için yeni planlar ortaya koymaya başladılar. New York Üniversitesi (NYU) geçtiğimiz hafta güncellenmiş öğrenci davranış kurallarını paylaşarak bunun son örneğini oluşturdu.

Görünüşte bağnazlığı azaltmayı amaçlayan yeni dil, bunun yerine kampüste Siyonizme yönelik eleştirileri susturmakla tehdit ederek muhalefeti kapatıyor. Siyonizme karşı çıkan öğrenciler artık okulun ayrımcılık karşıtı politikalarını ihlal etme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

Intercept’te yer alan habere göre okul politikasına açıklık getirdiği iddia edilen bir belgenin içine sıkıştırılan yeni NYU yönergeleri, korunan grupları “Siyonistler” ve “Siyonizm”i de içerecek şekilde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde genişletiyor.

Güncellenen davranış kılavuzunda, üniversitenin NDAH olarak bilinen ayrımcılık ve taciz karşıtı politikasına atıfta bulunularak, “Yahudi veya İsraillileri hedef alması halinde NDAH’ı ihlal edecek olan konuşma ve davranışlar, Siyonistlere yönelik olması halinde de NDAH’ı ihlal edebilir,” deniliyor.

Üniversitenin NDAH kuralları, bir öğrencinin ırkına, rengine, ulusal kökenine, dini kimliğine, ortak soyuna veya etnik kökenine dayalı ayrımcılığı ve tacizi yasaklayan 1964 Medeni Haklar Yasası’nın Başlık VI’sı da dahil olmak üzere okulun yasal yükümlülüklerini yansıtmayı amaçlıyor.

Kılavuzda, “‘Siyonist’ gibi kod sözcükler kullanmak, konuşmanızın NDAH politikasını ihlal etme olasılığını ortadan kaldırmaz,” deniyor.

Burada kullanılan dil son derece önemli, zira metin, “Siyonist” kelimesinin “antisemitler” tarafından bir kod kelime olarak kullanılabileceğini ve kullanıldığını söylemiyor. Bunun yerine, eleştirel bir şekilde kullanıldığında “Siyonist” kelimesinin basitçe bir “kod kelime” olduğunu kabul ediyor.

Kampüslerde ve kampüs dışında, Siyonizm karşıtları yüksek sesle “Siyonist” kelimesinin “Yahudi” kelimesinin yerine kullanılmamasını sağlamaya çalışıyorlar. Bir etno-devlet olarak İsrail’in tüm Yahudiler adına konuştuğunu, onlar adına hareket ettiğini ve onları temsil ettiğini iddia ederek bu kavramın kullanılmasında en çok ısrar edenler Siyonistlerin kendileri.

NYU’nun kılavuzuna göre, artık Siyonist ve Siyonizm de bir ırk, etnik köken veya dini kimliğe benzer şekilde korunan bir kategori. Etik olarak bağlı ve siyasi olarak bilgilendirilmiş Siyonizm karşıtlığı yasaklanmış ve Siyonizmin kendisi kadar uzun süredir var olan Yahudi Siyonizm karşıtlığının uzun tarihi neredeyse silinmiş oluyor.

NYU rehberinde, “Birçok Yahudi için Siyonizm Yahudi kimliklerinin bir parçasıdır,” deniyor. Bu, Siyonizmi Yahudi kimliğinin temel bir parçası haline getirmese de “kurallar” buna işaret ediyor.