RT: Esad ile Putin’in görüşmesinde Erdoğan ile görüşme konusu ele alınmadı

Russia Today’in Arapça edisyonu, dün Kremlin’de yapılan Beşar Esad-Vladimir Putin görüşmesine ilişkin bir haber yayınladı.

RT’ye konuşan kaynaklar, Putin-Esad görüşmesinin kişisel dostluklarıyla ilgili kişisel bir boyut içerdiğini, iki başkanın bir önceki görüşmelerinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçtiğini ve bunun ilişkileri açısından uzun bir süre olduğunu belirttiklerini söyledi.

Kaynaklara göre görüşmenin ana amacı Ortadoğu’daki siyasi ve askeri gelişmelerin derinlemesine tartışılması ve bu gelişmelerle ortak mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunulmasıydı.

Görüşmede Esad ve Putin bir yandan mevcut tehlikelerin nitelendirilmesi, diğer yandan da önümüzdeki beklentiler ve olasılıklar konusunda tam bir mutabakat sağladı.

Kaynaklar Esad ile Türk mevkidaşı Recep Erdoğan arasında olası bir görüşme konusunun ele alınmadığını ve Putin’in Esad’dan Erdoğan’la görüşmesini istemediğini, zira Rusya Devlet Başkanının özel temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev aracılığıyla Esad’ın Türkiye ile ilişkiler konusundaki pozisyonu hakkında tam olarak bilgilendirildiğini, bu pozisyonun Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi ve Suriye’nin kuzeyindeki tüm terör örgütleriyle mücadele temellerine ve referanslarına dayanması gerektiğini vurguladı.

Birkaç gün önce Esad, parlamento seçimlerinde oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamalarda Erdoğan’la görüşmeye şüpheyle yaklaşmış ve görüşmeyi sonuca ve her şeyden önce üzerinde anlaşmaya varılması gereken temellere bağlamıştı.