Soykırım medyasından yeni inciler: Filistinli çocukları öldürmenin yasal yolları…

The Atlantic’te Graeme Wood imzasıyla yayımlanan bir yazı, emperyalist medyanın kendi standartları açısından bile büyük bir rezalete işaret ediyor.

İsrail’in Gazze’deki soykırımını meşrulaştırmaya çalışan açıklamalar sürerken, Wood, Gazze Şeridini işgal eden İsrail işgal güçleri tarafından öldürülen on binlerce çocuğa atıfta bulunarak “Çocukları yasal olarak öldürmek mümkündür,” iddiasında bulundu.

Wood’un sözleri, 17 Mayıs’ta yayınlanan “BM’nin Gazze İstatistikleri Anlamsız” başlıklı köşe yazısında yer aldı. Wood makalesine, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından sunulan ölü sayısında, özellikle de çocuk ve kadın ölümlerinin incelenen sayılarında bir tutarsızlık olduğunu belirterek başladı.

UNOCHA, 6 Mayıs ve 8 Mayıs tarihleri arasında, daha önce 24.000 olarak açıkladığı Gazze’deki ölü kadın ve çocuk sayısını yeniden gözden geçirdi. Fakat Ofis daha sonra Gazze’de kimliği tespit edilen 12.756 kadın ve çocuğun İsrail tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Yeni açıklanan ölü sayısının “tespit edilenler” olduğunu açıkça belirtmesine rağmen, yazar, enkaz altında kalan Filistinliler ile kayıp olan ve öldüğü varsayılanları da içeren Gazze’deki ölü sayısını dikkate almadı.

Wood, BM’nin yanlış rakamlar ya da Hamas’ın tahminlerine dayanan rakamlar açıklayarak dünya kamuoyunu yanılttığını savundu. Öte yandan Wood, İsrail ordusunun istatistiklerini sorgulamadan, 30.000 ölünün 16.000’inin direnişçi olduğunu öne sürdü.

Wood, Hamas’ın 7 Ekim’den bu yana savaş hukukunu ve her türlü ahlaki değeri hiçe saydığını iddia etti. İsrail’in, gazetecilerin savaşı yakından görmesine izin vererek “Hamas’ın iddialarını çürütmesini” isteyen yazar, “Yasal olarak yürütüldüğünde bile savaş çirkindir. Örneğin arkalarına saklanan bir düşman tarafından saldırıya uğrayan çocukları yasal olarak öldürmek mümkündür. Fakat yasal olarak öldürülmüş bir çocuğun görüntüsü, öldürülmüş bir çocuğun görüntüsünden daha az rahatsız edici değildir,” dedi.

İsrail’in kendi savaşını “şeffaf olmayan bir şekilde” yürüttüğünü savunan Wood, “Öyle ki her bombanın ve her merminin yasalara uygun bir şekilde atıldığı ya da ateşlendiği sözüne inanmak zorunda kalındı. Bu savaştaki medya operasyonları, Hamas’ın propagandasının neredeyse hiç çürütülmeden kabul görmesine ve yayılmasına izin veren tarihi bir başarısızlık olarak hatırlanacaktır,” diyerek, meselenin İsrail’in işlediği suçlardan ziyade propaganda başarısızlığı olduğuna işaret etti.