UCM Savcısı Khan: Bir yetkili bana “UCM, Afrika ve Putin gibi haydutlar için kuruldu” dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra Hamas liderleri Yahya Sinvar, İsmail Heniye ve Muhammed Deyf hakkında tutuklama emri çıkarılmasını isteyen Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Kerim Khan, CNN’den Christiane Amanpour’a konuştu.

Khan, mülakatın bir yerinde, İsrail liderleri için tutuklama emri çıkarma isteğine karşı Batılı liderlerin tepkilerini anlattı. Savcı, “bazı seçilmiş liderlerin” kendisiyle “pervasız” şekillerde konuştuğunu, bir üst düzey liderin UCM’nin “Afrika ve Putin gibi haydutlar için kurulduğunu” söylediğini aktardı.

UCM daha önce Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ekim 2011’de NATO destekli gruplar tarafından yakalanıp öldürüldüğü sırada insanlığa karşı suç işlediği iddiasıyla Libya lideri Muammer Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) 25 yıl önce kurulduğunda, dönemin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Robin Cook, bu mahkeme için, “Birleşik Krallık Başbakanlarını ya da ABD Başkanlarını yargılamak için kurulmuş bir mahkeme değildir,” demişti.