UCM, Yahya Sinvar ve Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istiyor

Mahkemenin başsavcısı Karim Khan pazartesi günü CNN’den Christiane Amanpour’a verdiği özel mülakatta, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) 7 Ekim’de İsrail’e yapılan saldırılar ve ardından Gazze’de yaşanan savaş nedeniyle Hamas lideri Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında “savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten” tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.

Khan, UCM’nin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra Hamas’ın diğer iki üst düzey lideri Muhammed Deyf (Muhammed Diab İbrahim el-Masri) ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye hakkında da yakalama emri istediğini söyledi.

İsrailli siyasetçiler hakkında çıkarılan yakalama emri, UCM’nin ABD’nin yakın müttefiklerinden birinin üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor. Bu karar Netanyahu’yu, UCM’nin Moskova’nın Kiev’e karşı yürüttüğü savaş nedeniyle hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile aynı kefeye koyuyor.

UCM yargıçlarından oluşan bir heyet şimdi Khan’ın tutuklama emri için yaptığı başvuruyu değerlendirecek. Khan, Sinvar, Haniye ve el-Masri’ye yönelik suçlamaların “imha, cinayet, rehin alma, tecavüz ve gözaltında cinsel saldırı” içerdiğini söyledi.

Amanpour’a konuşan Khan, “7 Ekim’de insanlar yatak odalarından, evlerinden, İsrail’in farklı kibbutzimlerinden koparıldıklarında dünya şok oldu,” dedi ve “insanların çok büyük acılar çektiğini” savundu.

Khan Amanpour’a Netanyahu ve Gallant’a yöneltilen suçlamalar arasında “imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi de dahil olmak üzere bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olmak, çatışmalarda kasıtlı olarak sivilleri hedef almak” olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay UCM başsavcısının bu yönde harekete eçmeyi değerlendirdiğine dair haberler ortaya çıktığında Netanyahu, İsrailli üst düzey hükümet ve askeri yetkililere yönelik herhangi bir UCM tutuklama emrinin “tarihi boyutlarda bir rezalet olacağını” ve İsrail’in “tüm hukuk ihlallerini titizlikle soruşturan bağımsız bir hukuk sistemine sahip olduğunu” söylemişti.

Amanpour’un Netanyahu tarafından yapılan yorumlarla ilgili sorusu üzerine Khan, “Hiç kimse hukukun üstünde değildir,” cevabını verdi. Khan, İsrail’in UCM ile aynı fikirde olmaması halinde, “yargı yetkisine itirazlarına rağmen, mahkemenin yargıçları önünde bir itirazda bulunmakta özgür olduklarını ve bunu yapmalarını tavsiye ettiğimi” söyledi.

İsrail ve ABD UCM’ye üye değil. Fakat UCM, Filistinli liderlerin 2015 yılında mahkemenin kuruluş ilkelerine bağlı kalmayı resmen kabul etmelerinin ardından Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu iddia ediyor.