Walla: ABD, İsrail’in Hizbullah ile savaş başlatmasından endişe ediyor

İbranice Walla gazetesinin haberine göre üst düzey ABD’li yetkililer, İsrail’in kuzey cephesinde Lübnan direnişine karşı “proaktif bir hamle” yapmasından ve “net bir strateji olmaksızın” kapsamlı bir savaş başlatmasından endişe duyduklarını söyledi.

İsrailli gazeteci Barak Ravid’in aktardığına göre ismi açıklanmayan ABD’li yetkililer, “ABD, İsrail’in Hizbullah’la savaşa yol açacak proaktif bir hamle yapmasından ya da net bir strateji olmadan ve böyle bir senaryonun sonuçları hakkında birkaç adım sonrasını düşünmeden böyle bir savaşa sürüklenmesinden korkuyor,” dedi.

Washington böyle bir senaryoyu önlemek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin kısa süre önce bu endişelerini İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant’a iletti. Ravid’e göre Washington’un kaygılarının temelinde, büyüyen çatışmanın daha da içine çekilme ihtimali yatıyor.

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh perşembe günü yaptığı açıklamada, “[İsrail’in] kuzeyinde hareketliliğin arttığını görüyoruz ve olayların daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini istemiyoruz… Bakan dün Sayın Gallant ile bu konuyu uzun uzun konuştu,” dedi.

Ravid ayrıca Beyaz Saray’ın “son haftalarda İsrail’e Lübnan’da ‘sınırlı bir savaş’ başlatılabileceği fikrinin gerçekçi olmadığını açıkça belirttiğini” ve Tel Aviv’i İsrail’in Lübnan’ı karadan işgal etmesinin “muhtemelen İran’ı müdahaleye iteceği” konusunda uyardığını açıkladı.

Washington’un diplomatik çabaları arasında Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LAF) Komutanı General Yosef Avn’ı bu hafta ABD başkentinde ağırlamak da yer alıyor. Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varılması için sürdürülen çabalar da Lübnan-İsrail sınırındaki gerilimi düşürme girişimi olarak nitelendiriliyor.

Walla’nın Perşembe günkü haberi, Lübnan’ın güneyinde üst düzey bir direniş komutanının hedef alınarak öldürülmesinin ardından Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki sınır ötesi çatışmaların şiddetlenmeye devam ettiği bir dönemde geldi.

Hizbullah çarşamba sabahından bu yana İsrail’in birçok askeri üssüne ve kritik mevzilerine yüzlerce roket ve füze fırlattı. Saldırılar İsrail’in çoğunlukla terk edilmiş kuzeyinde büyük orman yangınlarına da yol açtı.