Ortadoğu ve Afrika bölgeleri, 2019’dan bu yana doğrudan yabancı yatırım (DYY) için en hızlı büyüyen bölge haline geldi ve dijitalleşme ve yeşil enerjinin yatırımcıların önceliklerinin başında gelmesiyle 2022’de DYY pazar payında en büyük artışı elde etti.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen Yıllık Yatırım Toplantısı’nın (AIM Global 2023) ikinci gününde Investment Monitortarafından açıklanan yeni bir rapora göre, Ortadoğu, 2021’de salgın sonrası DYY’de bir önceki yıla göre iki kattan fazla artışla en büyük yükselişi gördü. Afrika ise %37,8’lik bir büyüme kaydetti.
Her iki bölge de 2022’de DYY’de güçlü artışlara tanık olurken, Afrika %17,7, Ortadoğu %13,6 artış gösterdi. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika DYY’de ilk üç bölgesel pazar olmaya devam ediyor.
Investment Monitor’ün baş ekonomisti Glenn Barklie bazı büyük yabancı yatırımları sıraladı. Bunlar arasında Birleşik Krallık’tan J.O Steel’in Suudi Arabistan’daki 865 milyon dolarlık entegre kütük üretim tesisi, Hindistan’dan ACME Cleantech’in Mısır’daki 13 milyar dolarlık yeşil hidrojen yatırımı ve Fransa’dan TotalEnergies ile ortağı China National Offshore Oil Corporation’ın (CNOOC) Uganda’daki 10 milyar dolarlık ham petrol üretim tesisi de yer alıyor.
Rapora göre, 2022 yılında tüm Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin yarısında doğrudan yabancı yatırım projelerinde artış yaşandı. 71’i bölge dışından olmak üzere 100’den fazla ülke sadece Ortadoğu’ya yatırım yapmış görünüyor. Bölge dışındaki başlıca yatırım kaynakları arasında İngiltere, Hindistan, Fransa ve Çin yer alıyor. ABD, İngiltere, Hindistan, Fransa ve BAE, Ortadoğu için en önemli kaynak pazarlar haline gelmiş durumda.
Mısır, yenilenebilir enerji programlarıyla yabancı yatırımı kendine çekerken, Katar da FIFA Dünya Kupası sayesinde yabancıları kendine çekmeyi başardı. Suudi Arabistan’ın ana çekim kaynağı ise turizm. Bu ülkelerin yanı sıra Mısır ve Güney Afrika da en çok yabancı yatırım çeken bölge ülkeleri arasında yer alıyor.