ABD Kıbrıs, Ürdün ve Yunanistan’ı İsrail için ‘savunma platformu’ olarak kullanıyor

Lübnan gazetesi El Ahbar’ın haberine göre Washington, İsrail’in Tahran ve Beyrut’a yönelik son saldırılarına İran ve Hizbullah’ın olası misillemelerine karşı İsrail’i koruma çabalarına ada ülkesi Kıbrıs’ı da dahil etti.

Bir ABD askeri heyeti bu hafta Kıbrıs’ı ziyaret ederek Kıbrıslı savunma ve istihbarat yetkilileriyle acil toplantılar gerçekleştirdi.

El Ahbar, “Heyete, helikopterlerin yanı sıra büyük miktarda teçhizat, silah ve modern hava savunma sistemleri taşıyan bir lojistik, askeri ve güvenlik gücü eşlik etti,” diye yazdı.

Haberde Kıbrıslı yetkililerin daha önce hiç bu kadar çok sayıda silah görmediklerini söyledikleri de belirtildi.

Habere göre ABD Kıbrıs’a bu teçhizatın “bölgedeki gerginliklerle ilgili olduğunu” ve adanın “İran, Yemen ve Hizbullah’tan gelmesi beklenen saldırılara karşı önleme platformlarından biri” olarak hizmet edeceğini bildirdi.

Haberde Britanya’nın Kıbrıs’taki üslerini güçlendirdiği ve ülkeye uzmanlar ve hava savunma teçhizatı gönderdiği de belirtiliyor.

Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’ta iki büyük askeri üssü bulunuyor ve bu üsler adanın yüzölçümünün yüzde 2,5’ini oluşturuyor.

Almanya’nın da Kıbrıs’a deniz kuvvetleri konuşlandırma ve geniş çaplı bir savaş durumunda tahliyelere yardımcı olma niyetini dile getirdiği bildirildi.

El Ahbar, “Kıbrıslı yetkililerin kafasını daha da karıştıran şey, ABD’nin adanın kara ve denizlerinde Amerikan güçleriyle ortak askeri tatbikat talebiydi… Tatbikatlar aniden gerçekleşmez, aksine 48 saat değil en az bir yıl önceden hazırlanan bir program gerektirir,” dedi.

Habere göre Kıbrıslı yetkililer “direniş ekseniyle”, özellikle de Hizbullah’la iletişim kurmaya ve yaşananların ‘kendi iradeleri dışında gerçekleştiği ve ülkelerini herhangi bir savaşa dahil etmek istemedikleri’ mesajını iletmeye hevesliler. Yetkililer adanın İran, Hizbullah ve hatta Ensarullah ile bir çatışma arenasına dönüşmesinden duydukları korkuyu dile getirdiler.

Yemen ordusu ve Ensarullah direniş hareketi de İsrail’in geçen ay Hudeyde limanına düzenlediği saldırıya karşılık vermeye hazırlanıyor.

El Ahbar’ın haberinde, Kıbrıslı yetkililerin de doğrudan Tel Aviv ile koordinasyon halinde olduğu göz önüne alındığında, bu mesajların geniş çaplı bir savaş durumunda hiçbir şeyi değiştirmeyeceği belirtiliyor. 

İbrani gazetesi Israel Hayom bu yıl 11 Mart’ta İsrail’in Hizbullah’la bir savaşta Hayfa limanının kapanması ihtimaline karşı Kıbrıs’ın Larnaka kentinde bir liman kurmaya çalıştığını bildirmişti.

El Ahbar’ın haberine göre Yunanistan ve Ürdün de Washington’un İsrail’e yönelik savunma planlarıyla yakından ilgileniyor.