ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, ABD’nin Türkiye ve İran’la ilişkileri olan diğer müttefiklerinden İran’ı Orta Doğu’daki gerilimi azaltmaya ikna etmelerini istediğini söyledi.
Büyükelçi Flake bu açıklamayı, Hamas ve Hizbullah’ın üst düzey üyelerinin öldürülmesinin ardından bölge İran ve müttefiklerinin olası misillemelerine hazırlanırken yaptı.
Flake, görev süresini tamamlarken aralarında Reuters‘in de bulunduğu bir dizi basın organına açıklamalarda bulundu.
Büyükelçi, İstanbul’da gazetecilerle yaptığı yuvarlak masa toplantısında, “İran’la herhangi bir ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden gerilimi düşürmeleri için baskı yapmalarını istiyoruz ve buna Türkiye de dahil” dedi.
Türk muhatapları için, “Tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar,” diyen Flake, Türk tarafının gerilimin tırmanmayacağı konusunda ABD’den daha emin göründüğünü de ekledi.
Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin şu anda “uzun zamandır olmadığı kadar iyi bir noktada” olduğunu düşündüğünü söyledi. Ağustos ayı başında Ankara’da gerçekleşen ve Soğuk Savaş’tan bu yana ABD ile Rusya arasında gerçekleşen en büyük esir değişiminde Türkiye’nin oynadığı “faydalı role” dikkat çeken büyükelçi, “Müzakere tarafında yer almadılar ama lojistik tarafında önemli bir rol oynadılar,” dedi.
Flake yaptığı açıklamada Gazze’deki durumun “çok zorlu” olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e karşı söyleminin Türkiye’nin “muhatap olarak rol oynamasını” zorlaştırdığını savundu.
Flake, Gazze konusunda Ankara ile Washington arasındaki ayrımların, Washington’un ateşkes için “aktif olarak çağrı yapmaya” başlamasının ardından azaldığını, fakat sürtüşmenin devam ettiğini söyledi.
Flake ayrıca ABD’nin Türkiye’den Rusya’ya giden askeri teçhizatla ilgili kaygılarının devam ettiğini belirterek Ankara’yı bu ihracatı önlemek için işbirliğini artırmaya çağırdı.
Flake, “Bu bizim için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve bunu sık sık ve tutarlı bir şekilde dile getiriyoruz. Buradaki temaslarımızla konuştuğumuzda, amacımızın Rusya’nın savaş yürütme kabiliyetinin engellenmesini sağlamak olduğunu vurgulayacağız. Hâlâ Türkiye üzerinden gelen önemli kalemler görüyoruz. Dolayısıyla orada daha iyi bir işbirliği arıyoruz ve pek çok açıdan bunu elde ediyoruz. Rusya’nın şikayetçi olduğunu biliyorum, bu da iyi bir işaret,” ifadelerini kullandı.