Axios: ABD, İsrail’i Beyrut’u hedef almaması konusunda uyardı

Axios’a konuşan bir İsrailli ve bir ABD’li yetkiliye göre Biden yönetimi, cumartesi günü Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems’e yapılan saldırıya karşılık olarak Beyrut’taki Hizbullah hedeflerini vurması halinde İsrail’i “durumun kontrolden çıkacağı” konusunda uyardı.

İsrailli yetkililer, İsrail güvenlik kabinesinin 12 çocuk ve gencin ölümüne neden olan roket saldırısına verilecek askeri yanıtı görüşmek üzere pazar günü toplandığını ve Lübnan’ın başkentinde saldırı düzenleme seçeneğinin de bulunduğunu söyledi.

İsrail saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutarken aralarında Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in de bulunduğu ABD’li yetkililer roketi Hizbullah’ın attığının ABD’nin de değerlendirmesi olduğunu söyledi. 

Hizbullah saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ve ölümlere İsrail’in Demir Kubbe’sinin neden olduğunu belirtti. Hizbullah bağlantılı medya kuruluşları, İsrail’in Lübnan’a savaş açmak için bir “sahte bayrak” operasyonu icra ettiğini öne sürüyorlar.

İsrail ve Hizbullah, Golan Tepeleri saldırısının ardından cumartesiyi pazara bağlayan gece boyunca saldırılar düzenlediklerini açıkladı. Fakat İsrail henüz Beyrut’taki Hizbullah noktalarını hedef almadı.

Axios’a göre ABD’li ve İsrailli yetkililer İsrail ve Hizbullah arasında topyekûn bir savaşın her iki tarafta da büyük bir yıkıma yol açacağı ve bölgesel bir savaşa neden olabileceği konusunda hemfikir.

İsrailli bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden’ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein’ın cumartesi günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğünü ve İsrail’in Hizbullah’a karşı kendini savunma hakkı olduğunu fakat gerilimi tırmandırmaktan kaçınması ve sivil kayıpları en aza indirmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

İsrailli yetkili Hochstein’ın İsrail’in Beyrut’u vurması halinde Hizbullah’ın İsrail’e uzun menzilli füzeler atarak karşılık vereceği ve bunun da gerilimin daha da tırmanmasına yol açacağı yönündeki endişelerini dile getirdiğini söyledi.

ABD’li bir yetkili de, “IDF’nin [İsrail Savunma Kuvvetleri] Beyrut’u vurmasının Hizbullah için potansiyel bir kırmızı çizgi olduğunu düşünüyoruz,” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson pazar günü yaptığı açıklamada Golan Tepeleri’ne yönelik saldırının Lübnan Hizbullahı tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Watson, “Bu onların roketiydi ve kontrol ettikleri bir bölgeden fırlatıldı. Bu saldırı herkesçe kınanmalıdır,” dedi. Watson, ABD’nin “Hizbullah da dahil olmak üzere İran destekli tüm tehditlere karşı” İsrail’i desteklediğini vurguladı.

Sözcü, Biden yönetiminin ayrıca İsrail-Lübnan sınırında “tüm saldırıları kesin olarak sona erdirecek ve sınırın her iki tarafındaki vatandaşların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine olanak sağlayacak” diplomatik bir çözüm üzerinde çalıştığını söyledi.

İsrailli yetkililer, İsrail güvenlik kabinesi ve IDF’nin Hizbullah’a karşı şimdiye kadar yapılandan çok daha güçlü bir karşılık vermek istediğini, fakat topyekûn bir savaştan da kaçınmak istediklerini söyledi.

İsrailli yetkililer, Tel Aviv’in vereceği güçlü bir karşılığın Hizbullah’la birkaç gün sürecek ve kontrol altına alınması zor yüksek yoğunluklu çatışmalara yol açacağını düşünüyor.

İsrailli bir yetkili, “Her iki tarafın da şimdiye kadar attıklarından bir adım daha ileri gidecekleri açık ama uçuruma düşmekten kaçınıp kaçınamayacakları belli değil,” dedi.