BAE medyası: Hamas Katar’dan Irak’a taşınacak

Pazartesi günü BAE merkezli The National’da yer alan bir habere göre Hamas liderliği şu anda ikamet ettiği Katar’dan Irak’a taşınmayı düşünüyor. 

Haberde üst düzey bir Iraklı milletvekilinin açıklamasına göre Irak hükümeti bu taşınmayı geçen ay onayladı. İran’ın Hamas’ın Bağdat’taki liderlerini, ofislerini ve personelini koruma sorumluluğunu üstleneceği iddia ediliyor.

Fakat İsrail gazetesi Ynet’in haberine göre Hamas bu iddiaları reddederek, “Hamas’ın Katar’dan ayrılıp Irak’a taşınmayı planladığına dair haberlerin doğruluk payı yoktur,” dedi.

İddiaya göre bu düzenleme Hamas’ın siyasi lideri İsmail Heniye ile Irak ve İran hükümetlerinin temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin ardından gerçekleşti. Bu görüşmeler The National’a üst düzey bir Iraklı milletvekili ve İran destekli silahlı bir gruba yakın bir siyasi parti lideri tarafından doğrulandı.

The National’a konuşan üst düzey Iraklı milletvekili, “Hamas’ın Bağdat’a taşınması konusunda Iraklı siyasi gruplar arasında görüş birliği yok. Bazıları, özellikle de Kürtler ve bazı Sünniler, bunun ABD ile aralarındaki anlaşmazlıkları derinleştireceğinden korkuyor. Ancak uzlaşma olmamasına rağmen hükümetin Hamas’ı ağırlama kararından geri dönülmeyecek,” dedi. Bağdat, Hamas’ın Irak’ta yüksek profilli bir varlık sürdürmesine izin vermeye istekli olduğunu ifade etti.

Her ne kadar taşınma için bir tarih belirlenmemiş olsa da Hamas’ın kısa süre önce Bağdat’ta üst düzey yetkili Muhammed El Hafy başkanlığında bir siyasi ofis açtığı ve bunu önümüzdeki haftalarda bir medya ofisinin takip edeceği belirtiliyor. Irak hükümeti bu gelişmeler hakkında yorum yapmadı.